Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy - Przetwory z ogórków

DS_Przetwory_1300x508_OGORKI

Przepisy na ogórki kiszone

Przepisy na ogórki małosolne

Przepisy na ogórki konserwowe

Mieszanki przypraw do ogórków kwaszonych, konserwowych i małosolnych

ZOBACZ WSZYSTKIE PRZEPISY

Przepisy z kategorii Przetwory z ogórków: 37
Sortuj:

Przetwory z ogórków to jedne z najchętniej i najczęściej przygotowywanych przetworów warzywnych. Marynujemy, konserwujemy i kisimy je w różnorodny sposób i przez określony czas.  

Jakie przetwory z ogórków można przygotować? 

Ogórki małosolne:  

Z wykorzystaniem ogórków można przygotować np. ogórki małosolne, które jak sama nazwa wskazuje, charakteryzują się niższą zawartością soli użytej do ich przygotowania.

Kiedy na stole pojawiają się ogórki małosolne, to znak, że lato tuż, tuż... Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Wybierz niewielkie, twarde ogóreczki, dodaj umyte i połamane gałęzie kopru, mieszankę do ogórków małosolnych, sól, wodę i.... gotowe! Ogórki powinny być gotowe po 2-3 dniach. Im dłużej będą pozostawały w solance, tym bardziej będą ukiszone.

W ogórkach małosolnych ważny jest czas, dzięki któremu ogórki zachowują swoją chrupkość i nabierają ciekawego posmaku. Ogórki małosolne to świetny dodatek do kanapek czy sałatek. Nie można tutaj zapomnieć o uwielbianej przez Polaków zupie ogórkowej, w której głównym składnikiem są właśnie kiszone ogórki. 

Ogórki kiszone: 

Dobre, domowe ogórki kiszone to skarb każdej piwniczki. Jak zrobić chrupiące, aromatyczne ogórki kiszone? Każdy ma swój, często przekazywany od babć i dziadków, sposób na przetwory z ogórków. Ważne są dobrej jakości ogórki - z upraw, gdzie nie były pryskane chemikaliami. Do kiszenia zaleca się średniej wielkości ogórki. Jakie przetwory zrobić z ogórków? Jakie dodatki zapewnią ogórkom chrupkość i jędrność?  Zależy od przepisu, ale na pewno sprawdzonym sposobem jest liść dębu, liść czarnej porzeczki lub liść wiśni. Wśród dodatków nie może także zabraknąć soli, połamanych łodyg kopru, ząbków czosnku i kawałeczka korzenia chrzanu. Więcej szczegółów i patentów na przetwory z ogórków na zimę znajdziesz w naszych przepisach!

Ogórki kiszone to jedne z najchętniej przygotowywanych. W porównaniu do ogórków małosolnych, mogą być przechowywane w spiżarce przez długi czas. Proces kiszenia polega na naturalnej fermentacji, dlatego warzywa te mają wyrazisty, kwaśny smak. Do kiszenia, oprócz ogórków dodaje się oczywiście przyprawy i zioła: czosnek, koperek, ziarna pieprzu czy gorczycy. Ogórki kiszone są często podawane jako przystawka, dodatek do obiadu, czy element sałatki, np. jarzynowej czy śledziowej. Ogórki kiszone często dodaje się do dań na ciepło, np. Do wigilijnej ryby po japońsku czy forszmaku.  

Ogórki konserwowe:  

Ogórki konserwowe to świetny dodatek do sałatek, dań, przekąsek, koreczków. Podstawowy przepis na ogórki konserwowe będzie zawierał zalewę octową, gorczycę, czosnek i ziele angielskie. Ale przepis na ogórki konserwowe możesz wzbogacić o papryczkę chili, mieszankę przypraw curry, musztardę, miód czy pomidory. Pokrojone w plastry ogórki konserwowe, to gotowa baza do sałatki obiadowej. Sprawdź najlepsze przepisy na ogórki konserwowe w serwisie Doradca Smaku! 

Ogórki konserwowe to kolejny ze sposobów przetwarzania ogórków. W porównaniu do ogórków kiszonych, te konserwowe przygotowuje się na bazie zalewy octowej z dodatkiem cebuli, pieprzu oraz innych przypraw. Ogórki konserwowe mimo, że wyróżniają się delikatną kwasowością, to jednak są delikatniejsze w smaku niż te kiszone. Konserwowe ogórki mają często posmak słodyczy, ponieważ do marynaty często dodaje się cukier lub miód.

Ogórki kiszone to tradycyjna przekąska na polskim stole. Są dodatkiem do sałatek i surówek. Bez ogórków kiszonych nie da się zrobić tradycyjnej i pysznej zupy ogórkowej. Dobre ogórki kiszone powinny być jędrne, chrupkie i mieć ładny kolor. Żeby to się udało, użyjcie sprawdzonej mieszanki przypraw. Polacy uwielbiają także ogórki konserwowe oraz sezonowe ogórki małosolne. Są idealnym dodatkiem do śledzi, kanapek, koreczków i przekąsek imprezowych. Do ogórków można dodawać papryczki chili, miód, kurkumę czy musztardę. Te dodatki mają sprawić, że przetwory z ogórków będą pyszne. Zobacz jeden z najlepszych przepisów na ogórki małosolnei lekko pikantne ogórki z chili znane pod nazwą ogórki krokodylki:) Oto garść sprawdzonych przepisów na ogórki kiszone, ogórki konserwowe, ogórki małosolne oraz kilka oryginalnych receptur na oryginalne przetwory z ogórków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak