Ogórki - najlepsze przepisy na kiszone, małosolne i konserwowe

DS_ogorki_1300x508-min

Przepisy na ogórki kiszone

Dobre, domowe ogórki kiszone to skarb każdej piwniczki. Jak zrobić chrupiące, aromatyczne ogórki kiszone? Każdy ma swój, często przekazywany od babć i dziadków, sposób. Ważne są dobrej jakości ogórki - z upraw, gdzie nie były pryskane chemikaliami. Do kiszenia zaleca się średniej wielkości ogórki. Jakie dodatki zapewnią ogórkom chrupkość i jędrność?  Zależy od przepisu, ale na pewno liść dębu lub liść czarnej porzeczki lub liść wiśni. Wśród dodatków nie może także zabraknąć soli, połamanych łodyg kopru, ząbków czosnku i kawałeczka korzenia chrzanu. Więcej szczegółów i patentów na pyszne ogórki kiszone znajdziesz w naszych przepisach!

Przepisy na ogórki małosolne

Kiedy na stole pojawiają się ogórki małosolne, to znak, że lato tuż, tuż... Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Wybierz niewielkie, twarde ogóreczki, dodaj umyte i połamane gałęzie kopru, mieszankę do ogórków małosolnych, sól, wodę i.... gotowe! Ogórki powinny być gotowe po 2-3 dniach. Im dłużej będą pozostawały w solance, tym bardziej będą ukiszone. Zobacz wybrane i najlepsze przepisy naszych użytkowników na ogórki małosolne.

Przepisy na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe to świetny dodatek do sałatek, dań, przekąsek, koreczków. Podstawowy przepis na ogórki konserwowe będzie zawierał zalewę octową, gorczycę, czosnek i ziele angielskie. Ale przepis na ogórki konserwowe możesz wzbogacić o papryczkę chili, mieszankę przypraw curry, musztardę, miód czy pomidory. Pokrojone w plastry ogórki konserwowe, to gotowa baza do sałatki obiadowej. Sprawdź najlepsze przepisy na ogórki konserwowe w serwisie Doradca Smaku! 

Ogórki kiszone to tradycyjna przekąska na polskim stole. Są dodatkiem do sałatek i surówek. Bez ogórków kiszonych nie da się zrobić tradycyjnej i pysznej zupy ogórkowej. Dobre ogórki kiszone powinny być jędrne, chrupkie i mieć ładny kolor. Żeby to się udało, użyjcie sprawdzonej mieszanki przypraw. Polacy uwielbiają także ogórki konserwowe oraz sezonowe ogórki małosolne. Są idealnym dodatkiem do śledzi, kanapek, koreczków i przekąsek imprezowych. Do ogórków można dodawać papryczki chili, miód, kurkumę czy musztardę. Te dodatki mają sprawić, że przetwory z ogórków będą pyszne. Zobacz jeden z najlepszych przepisów na ogórki małosolne i lekko pikantne ogórki z chili znane pod nazwą ogórki krokodylki:) Oto garść sprawdzonych przepisów na ogórki kiszone, ogórki konserwowe i ogórki małosolne.

prymat