Mozzarella w roli głównej

DS_Top_Mozarella_w_roli_glownej_1300x508_v2a

Mozzarella to jeden z wielu gatunków sera, bez którego Włosi nie potrafią wyobrazić sobie kuchni. Wyróżniająca go między innymi włóknista struktura powstaje w wyniku metody pasta filata, czyli rozciągania i ugniatania twarogu z mleka bawolego. Mozzarella charakteryzuje się delikatnym smakiem i kremową konsystencją, a w opinii wielu „po prostu rozpływa się w ustach”. Stanowi świetny dodatek do niemal każdego dania, ponieważ jej delikatny smak jedynie podkreśla jego walory, a nie dominuje w nim. Mozzarella jest jednym ze składników prawdziwej, włoskiej pizzy, stanowi podstawę słynnej sałatki Caprese, czyli jednej z najpopularniejszych przystawek na rodzinnych imprezach. Zastępowana jest często tradycyjnym twarogiem i dodawana jest do kanapek, zapiekanek, tart, ale świetnie sprawdza się również w daniach z grilla. Stanowi świetne połączenie z przyprawami takimi jak: bazylia, oregano, pieprz, natka pietruszki, czy cząber, które znaleźć można w ziołach kuchni włoskiej Prymat. Uwielbia towarzystwo pomidorów, cebuli, karczochów, czosnku, czy oliwy z oliwek. 

prymat