Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotuj i smakuj z Prymatem

DS_1300x508__Akcja WAWA_zmiana op

Jak sprawić, by codziennie przygotowywane dania były pełne smaku i aromatu? Wystarczy jedynie szczypta właściwie dobranych przypraw, by stworzyć dopełnione danie na talerzu. W kuchni najczęściej sięgamy po podstawowe przyprawy, takie jak sól czy pieprz, które zawsze mamy pod ręką. Zapominamy jednak o przyprawach, z dodatkiem których nasze ulubione potrawy mogą zyskać zupełnie inny smak. To właśnie one nie tylko kolorują dania na naszych talerzach, ale przede wszystkim uzupełniają o charakterystyczną nutę smakową i zapachową. Poznajcie kilka z wielu przypraw Prymat, z pomocą których przygotujecie menu na cały tydzień, włącznie z niedzielnym obiadem, śniadaniem dla dzieci, czy lunchboxem do pracy. 

Bazylia w roli głównej!

Bazylia suszona Prymat to bez wątpienia przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską i śródziemnomorską. Mimo, że podczas przygotowywania codziennych dań sięgamy głównie po jej świeżą odmianę, to jednak często zapominamy o walorach smakowych tej suszonej. Bez wątpienia ma ona lekko orzeźwiający aromat i słodki smak, dzięki czemu dania z jej dodatkiem zyskują świeżości i lekkości. Bazylia suszona świetnie komponuje się z pomidorami, które w różnej formie goszczą w naszym menu. Przyprawa ta może stanowić element dekoracyjny i smakowy w sałatce caprese, dressingu sałatkowym,  sosie bolognese czy sosie do pizzy stanowiącym podstawę uwielbianej, włoskiej przekąski. Przyprawa Bazylia suszona świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatki oraz warzyw np. bakłażana, pomidorów czy sałaty.

Do wyboru, do koloru, czyli Pieprz Kolorowy

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat to idealna kompozycja pieprzu czarnego, czerwonego, białego i zielonego. Każde z ziarenek charakteryzuje się inną ostrością i smakiem, razem łącząc się w przyprawę nadającą pożądanej ostrości wielu daniom. Pieprz kolorowy jest na równi z pieprzem czarnym, jedną z najczęściej wykorzystywanych przypraw w kuchni. Stanowi świetne uzupełnienie słoności soli sprawiając, że te dwa smaki wspaniale ze sobą współgrają. Kolory ziarnek pieprzu kolorowego wskazują na moment zbioru i obróbki każdego z nich. 

O mój cynamonie!

Cynamon mielony Prymat wykorzystywany jest do kompotów, owsianek, musów i co ważne - szarlotki, która najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu! Cynamon kojarzy nam się jedynie z deserami i słodkimi wypiekami, ale trzeba podkreślić jego rolę w daniach wytrawnych. Jego szczypta w sosie pomidorowym, szakszuce czy gulaszu, nada daniu wspaniałego aromatu i wzbogaci go o korzenną nutę smakową. Cynamon to jedna z tych przypraw, którą ze względu na charakterystyczny korzenny smak i aromat, ciężko pomylić z jakąkolwiek inną. Mówiąc "cynamon" – myślimy Boże Narodzenie i nic w tym dziwnego, w końcu większość ciast, które wtedy „wychodzą” z naszych piekarników jest właśnie z jego dodatkiem. Cynamon wspaniale dopełnia słodycz piernika z powidłami śliwkowymikorzennych pierniczków, a nawet korzennego sernika czy ciast z dodatkiem jabłek. 

Pokoloruj swoje danie słodką papryką!

Papryka słodka mielona to świetny dodatek niemal do wszystkich dań, dlatego nie bez powodu mówi się o jej wszechstronnym zastosowaniu. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak i warzywnymi wzmacniając je o lekką słodycz. Trudno wyobrazić sobie gulasze, sosy, potrawy mięsne czy zapiekanki bez szczypty papryki słodkiej. Idealnie komponuje się z daniami kuchni meksykańskiej, np. burrito czy Quesadillas oraz potrawami charakterystycznymi dla kuchni węgierskiej. Papryka słodka jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Jeśli nie wiecie, jakimi nutami smakowymi wzbogacić swoją potrawę - sięgnijcie po paprykę słodką Prymat. Podkreśli ona jedynie walory dania, nada mu wspaniałego, czerwonego koloru, ale co ważne - nie zdominuje swoim smakiem. Z tego względu paprykę słodką przyprawę, można dodać niemal do wszystkiego: dań warzywnych, mięsnych, a także dipów, w których może stanowić element dekoracyjny.

Kurczę pieczone i to nie byle jakie, bo złociste!

Przyprawa do kurczaka złocista skórka to mieszanka przypraw i ziół, które idealnie pokreślą delikatny smak mięsa drobiowego, nada mu wyrazistego aromatu i co ważne – sprawi, że skórka po upieczeniu będzie chrupiąca, a samo mięso soczyste i pełne smaku. Wypróbujcie Przyprawy do kurczaka złocista skórka sięgając po przepis na soczystą pierś z kurczaka z piekarnikapieczone pałki z kurczaka lub pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką. W składzie tej mieszanki znajdziecie, wszystkie te przyprawy i zioła, po które najczęściej sięgacie przygotowując ulubione dania: sól, paprykę słodką, cebulę, czosnek, owoc kolendry, kurkumę i gorczycę białą. Jedna przyprawa sprawi, że danie będzie idealnie doprawione.

Czosnek idealny do wszystkiego!

Czosnek suszony Prymat to przyprawa będąca świetną alternatywą dla tradycyjnego, świeżego czosnku. Bez wątpienia czosnek suszony jest delikatniejszy w smaku i zapachu, dlatego warto dodać go do dań, w których jego dodatek nie zdominuje smaku dania, a jedynie go podkreśli. Szczypta czosnku suszonego w daniach potrafi diametralnie odmienić ich smak. Przyprawa ta świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów, zup, marynat, dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Koniecznie dodajcie go do dipu serowegomarynaty do kurczaka z grilla lub pieczonych pałek z kurczaka.

Italian Style, czyli suszone pomidory z czosnkiem i bazylią!

Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią to mieszanka przypraw, która z pewnością znajdzie szerokie zastosowanie w Waszej kuchni. Duże cząstki pomidorów i czosnku idealnie wzbogacą smak potraw kuchni śródziemnomorskiej, zapiekanek, zup oraz białego mięsa. Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mogą pełnić funkcję dekoracyjną w przyrządzanych sałatkach, ponieważ wyróżniają się pięknym czerwono-zielonym kolorem. Mieszanka ta idealnie dopełni każde danie kuchni włoskiej i greckiej, gdzie pomidory, czosnek i bazylia stanowią podstawowy składnik w kuchni. Jeśli szukacie nietypowego zastosowania dla suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, koniecznie wymieszajcie je w twarożkiem i stwórzcie przepyszną pastę śniadaniową. 

Pyry, ziemniaki czy kartofle? Nie ważne jakie - ważne, że dobrze doprawione!

Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat stanowi idealną kompozycję ziół i przypraw, które pozwolą nadać wiodący smak daniom z dodatkiem ziemniaków. Ze względu na neutrealny smak ziemniaków, bardzo ważne jest ich odpowiednie doprawienie. Najważniejszym składnikiem tej przyprawy jest sól, bez której trudno wyobrazić sobie dania ziemniaczane. Dodatek czosnku, nasion kolendry, słodkiej papryki, cebuli, czy kminku sprawi, że danie z dodatkiem ziemniaków będzie idealnie doprawione. 

Zielono mi!

Przyprawa do sałatek, sosów i dipów, to mieszanka ziół i przypraw, które idealnie podkreślą smak ulubionych sałatek. Można przyprawić nią oliwę lub jogurt, które stanowią dressing sałatkowy, ale również wykorzystać jako element dekoracyjny. Przyprawa zawiera dużą ilość ziół, grysy cebuli i płatki papryki słodkiej, które wyróżniają się na tle kolorowych warzyw. Dzięki jej dodatkowi, sałatka nabierze lekko kwaśnego i słodkiego smaku. Przyprawa do sałatek sprawi, że delikatne w smaku warzywa, takie jak pomidory, ogórki czy zielona sałata zyskają na wyrazistości. 

Porady: Gotuj i przyprawiaj z Prymatem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak