Fasola w roli głównej

DS_Splash TOP_FASOLA_1300x508_jpg

Czy wiecie, że… na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli? Wszystkie odmiany fasoli zawierają dużo białka roślinnego dzięki czemu jest to cenny pokarm dla osób, które wykluczyły ze swojej diety mięso.

Danie, które każdemu przychodzi na myśl, kiedy pada słowo fasola, to fasolka po bretońsku. Z fasoli robi się również przeróżne pasty, dodaje się ją do zupy. Spotkać ją można w sałatkach, tradycyjnym angielskim śniadaniu, włoskiej zupie minestrone oraz wielu meksykańskich potrawach.

Fasola znakomicie komponuje się z ziołami takimi jak cząber, kminek, koper włoski oraz majeranek. Można również posłużyć się specjalnie przygotowaną przyprawą do dań z fasoli firmy Prymat, która jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw dobranych tak. aby doskonale pasowały do potraw z fasolą w roli głównej.

prymat