Dania z kurkami

DS_Splash TOP_dania_z_kurkami_1300x508_v2-min (1)

Czy wiedzieliście, że kurki nazywane są często złotem lasu? To właśnie te niewielkie grzyby o żółto-pomarańczowym odcieniu, stanowią składnik nadający niemal każdemu daniu niepowtarzalnego i specyficznego smaku i aromatu. Dania z kurkami są bardzo proste w przygotowaniu i najczęściej nie potrzeba do nich wielu składników. Najbardziej popularnym daniem z kurek jest sos kurkowy, który można wykorzystywać niemal w każdej potrawie. Najlepiej smakuje z mięsem, makaronami, ziemniaczkami, czy pyzami i kluskami śląskimi. Smakosze uwielbiają również jajecznicę z dodatkiem kurek, której zapach o poranku jest nieporównywalny z żadnym innym. Dania z kurek dodatkowo mają swój niepowtarzalny charakter - kojarzą się z początkiem jesieni i przygotowują nas na większe grzybobranie i spacery po lesie. 

prymat