A niech to gęś kopnie - TOP przepisy na dania z gęsi

DS_Splash-TOP_niech-to-ges-kopnie_1300x508

Stare polskie przysłowie głosi, że „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” – czyli na 11 listopada. A to dlatego, że późną jesienią kończy się cykl hodowlany gęsi i wtedy jej mięso jest najlepsze.

Listopadowa gęsina to tradycja sięgająca XVII wieku. Kuchnia staropolska słynęła ze wspaniałych przepisów na gęś w różnej postaci (pieczona, smalec z gęsi, rosół na gęsi, pasztet z gęsi).

Ciekawostka: Hodowla gęsi trwa minimum 16 tygodni i jest ekologiczna. Ptaki karmi się często owsem i wypasa na świeżym powietrzu. Dlatego też polskie gęsi nazywane są owsianymi.

Kupujcie i jedzcie gęsi. To naprawdę wspaniałe i pełne smaku mięso. Skorzystajcie z naszego zbioru przepisów na dania z gęsi i znajdzie wśród nich swój ulubiony przepis na danie z gęsiny.  

prymat