Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki z ... duchówki?!

No właśnie- a co to właściwie jest ta \'duchówka\'? Kojarzy się z duchami:) Słowo to śmieszyło mnie od wczesnego dzieciństwa, ale tylko samo jego brzmienie, bo z tejże \'duchówki\' Babcia zawsze wyciągała pyszności pachnące aromatem zbliżającej się jesieni... czyli duszone jabłuszka z dodatkami:)

BABCINE JABŁUSZKA Z DUCHÓWKI Z DODATKAMI

 


 

Babcia robiła najlepsze- pachnące, mięciutkie, aksamitne. Układała umyte jabłka w naczyniu, posypywała cukrem, podlewała wodą- dla dorosłych z alkoholem- np. rumem. Można urozmaicic je cynamonem, rodzynkami, płatkami migdałowymi. I w takim sosie piekły się we wspomnianej przeze mnie 'duchówce', aż do miękkości. Można podawac z konfiturą- wedle uznania:)

 


 

A  duchówka to część pieca kaflowego, w której pieczono, podgrzewano  lub przechowywano dania w cieple.

 


 

 

Już dawno ich nie jadłam- a wyglądają tak:

 

Smaki z ... duchówki?!

www.kafeteria.bonappetit/przepisy/obiekt.php?id_o=817

To jeden z moich ulubionych smaków z dzieciństwa:)

Koper 16.11.2011 11:11
czemu nie podajesz źródła? http://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepisy/obiekt.php?id_o=817

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak