Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rozgrzewające zupy na jesienne chłody

Mija właśnie miesiąc astronomicznej jesieni. Jesienna pogoda nas nie rozpieszcza, szaro, deszczowo za oknem i coraz częściej dopada nas gorszy nastrój. Pojawia się apatia i przygnębienie, a wraz z nią senność, wyraźny spadek energii, drażliwość, wahania nastroju, zobojętnienie i osłabienie... wszystko prowadzi do przeziębień. Dlatego w takie jesienno-deszczowe dni, warto rozejrzeć się za rozgrzewającymi zupkami.

Rozgrzewająca zupa gulaszowa

Rozgrzewające zupy na jesienne chłody


2,5 l bulionu
500g karkówki lub łopatki
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka 
1 pietruszka
3 ziemniaki
200 g pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
2 średnie czerwone papryki 
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, szczypta chili
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej 
olej

Mięso oczyszczamy,kroimy w kostkę, oprószamy mąką i wrzucamy razem z cebulą i czosnkiem na gorący tłuszcz, przyprawiamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie mięso wrzucamy do bulionu i gotujemy ok 40 min. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy. Na patelni podsmażamy pieczarki pokrojone w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę, dodajemy do zupy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz szczyptą chili.


Rozgrzewające zupy na jesienne chłody


Zupa cebulowa z grzankami


Rozgrzewające zupy na jesienne chłody


3 l wywaru mięsno-warzywnego
 5 cebul
 100 g masła
 4 łyżki mąki pszennej
 1 łyżeczka tymianku
 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 sól pieprz
 bagietka


 Cebulę obrać, posiekać. Na patelni roztopić masło, dodać posiekaną cebulę, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać mąkę i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do gotującego się wywaru dodać cebulę. Gotować ok. 5 min. Tak przygotowaną zupę zmiksować blenderem. Dodać tymianek i natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Bagietkę pokroić w kostkę, wyłożyć na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika. Zupę podawać z grzankami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak