Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - lniany

Bardzo smaczny chleb domowy to idealna propozycja dla każdego łasucha lubiącego właśnie domowe pieczywo.

Wbrew pozorom upieczenie domowego chleba nie jest trudne. Możemy piec go na drożdżach, zakwasie czy ostatnio modnym zakwasie owocowym czyli robionym z różnych owoców. Ja jeszcze nie próbowałam tej metody ale na pewno się suszę. Dziś jednak zapraszam na super przepis na chleb, który wyrastał w koszyku rozrostowym.

 

CHLEB PSZENNO LNIANY

 

Chleb pszenno - lniany
500 g mąki chlebowej typ 750 
1/2 szk złotego siemienia lnianego 
8 g suchych drożdży 
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
ok. 300 ml ciepłej wody
5 łyżek oleju
 
Mąkę wymieszać z solą, drożdżami i cukrem oraz siemieniem w misce.
Wodę wymieszać z olejem i mieszając suche składniki wlewać wodę.
Mieszać drewnianą łyżką a potem gdy składniki się połączą wyrobić ciasto.
Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia.
Potem koszt do rozrostu obsypać mąką i włożyć do niego ciasto wcześniej przez chwilkę ponownie wyrobionego aby cisto odgazować.
Oprószyć mąką, zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie położyć na nie przycięty papier do pieczenia a potem położyć kratkę z wyposażenia piekarnika i odwrócić tak aby kosz znalazł się na górze.
Delikatnie zdjąć kosz i wstawić kratkę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 30 minut ( na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą ).
Po upływie 30 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 20 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
 
Chleb pszenno - lniany

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak