Kurczak z kurkami, kasztanami i kukurydzą w sosie śmietanowym
2 duże piersi z kurczaka
1/2 puszki kukurydzy
200 g blanszowanych kurek ( moje mrożone )
1/2 puszki kasztanów wodnych
1 pęczek szczypioru
500 ml śmietany 36 %
do smaku :
sól
pieprz
wędzona papryka ostra
1 łyżka masła klarowanego
Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki i wrzucić na patelnię lub szeroki rondel z roztopionym masłem.
Podsmażyć.
Dodać kurki i dalej smażyć.
Następnie dodać do smaku sól, pieprz i paprykę oraz odsączoną kukurydzę i odsączone i pokrojone na ćwiartki kasztany.
Następnie wlać śmietanę i gotować aż sos zgęstniej ( nie trwa to długo ).
Na koniec dodać posiekany szczypior ( trochę odłożyć do dekoracji ) i wymieszać.
W razie potrzeby jeszcze doprawić.
Podawać z makaronem lub ryżem.