Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka do kawy

Jeśli ktoś lubi gorzką kawę to idealne będzie do niej coś bardzo słodkiego. Zawsze najlepszą opcją są bardzo słodkie ciasteczka. Zapraszam po kilka pomysłów.

Jeśli ktoś lubi gorzką kawę to idealne będzie do niej coś bardzo słodkiego. Zawsze najlepszą opcją są bardzo słodkie ciasteczka. Na pewno na nich musi znaleźć się dużo czekolady, jednak dla osób które jej nie lubią też znajdą się takie bez niej. Wieczór z kawą, ciasteczkiem i dobrą książką brzmi całkiem przyjemnie. Warto znaleźć chwilkę dla siebie i spędzić miło czas ze samym sobą.

Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone są przepyszne. Bardzo słodkie, ale przy tym bardzo dobre. Mleczną czekoladę można zamienić na gorzką jeśli ktoś nie lubi tyle słodyczy.
Przekładane ciasteczka ulubionym powidłem, rodzynkami i polane czekoladą brzmią równie pysznie jak mini roladki.
Tak samo jak ciasteczka wzorowane na ciasteczkach oreo. Jeśli komuś nie posmakowały te oryginalne, można zawsze zrobić samemu w domu podobną wersję. Wystarczy upiec kakaowe ciasteczka i przełożyć ulubionym kremem.
Propozycji jest mnóstwo, więc można dopasować do swoich oczekiwań najbardziej odpowiadającą.

 

Ciasteczka oreo

Ciasteczka do kawy

Ciasteczka do kawy

Składniki:
Ciasto
- szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 10 dag margaryny
- jajko
Krem
- śmietana typu Śnieżka
- 4 łyżki mleka w proszku
- 150 ml zimnego mleka


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw zagniatamy ciasto. Margarynę, mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia dajemy do miski. Następnie margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.
2. Ciasto wałkujemy i szklanką wykrawamy średniej grubości ciasteczka.
3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.
4. Ciasteczka studzimy.
5. Z kolei przygotowujemy krem. Śmietanę typu Śnieżka ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Następnie do niej dodajemy mleko w proszku i chwilkę ubijamy.
6. Ciasteczka przekładamy kremem.
7. Gotowe. Smacznego!


Czekoladowe roladki z serkiem mascarpone

Ciasteczka do kawy

Ciasteczka do kawy

Składniki
ciasto:

- 3 jajka

- 3 łyżki cukru

- 3 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki kakao

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 łyżki zimnej wody

krem:

-125 g serka mascarpone

- 4 łyżeczki cukru pudru

dodatkowo:

- 20 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy.
2. Następnie dodajemy żółtka i wodę. Ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w 170 stopniach.
4. Ciepłą roladę zdejmujemy z papieru do pieczenia i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Następnie przygotowujemy krem. Serek mieszamy z cukrem pudrem.
6. Zimny biszkopt kroimy w 6 prostokątów.
7. Każdy smarujemy kremem i ostrożnie zwijamy. Odstawiamy do stężenia.
8. Z kolei rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią roladki. Odstawiamy do zastygnięcia.
9. Gotowe! Smacznego!

 

Kruche ciasteczka z powidłem i rodzynkami

Ciasteczka do kawy

Ciasteczka do kawy


Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 25 dag margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
- 15 dag powidła śliwkowego
- 0,5 szklanki rodzynek
- 10 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Odkładamy je do lodówki na 20 minut do schłodzenia.
3. Szklanką wykrawamy ciasteczka. W niektórych wykrawamy jeszcze dziurkę kieliszkiem. Ciastek musi być do pary, jedno z dziurką i jedno bez dziurki.
4. Ciasteczka układamy na blaszce i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach.
5. Ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Następnie spód bez dziurki smarujemy kajmakiem. Ciasteczko z dziurką smarujemy powidłem. Ciasteczka ze sobą łączymy. Do środka dajemy rodzynki. Tak samo wszystkie ciasteczka przekładamy.
6. Z kolei czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka.
7. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady i gotowe. Smacznego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak