Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z dzieciństwa

Dzisiaj zapraszam Was kochani na ciasteczka, których zapach kojarzy mi się z dzieciństwem. Jestem ciekawa czy w Waszych domach również Wasze mamy piekły takie ciasteczka. Przepisy są starodawne i sprawdzone. Serdecznie polecam.

Ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również ładnie prezentują się na stole. Nie wyobrażam sobie domowych uroczystości bez własnych wypieków. Domowe ciastka moim zdaniem smakują najlepiej! Dzisiaj przedstawiam kilka przepisów na ciastka z mojego dzieciństwa. Moja mama bardzo często je wypiekała. Uwielbiam je i mam nadzieję, że Wam również posmakują :) 

 

 

 

Kruche ciasteczka z jabłkiem

Ciasteczka z dzieciństwa

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 500 g,

masło lub margaryna 500 g,

śmietana 4 łyżki,


ponadto:

jabłka 4-5 szt,

cukier puder,



Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy, dodajemy masło lub margarynę i siekamy nożem. Następnie dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. 

Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm. i wycinamy kółeczka. Jabłka obieramy i kroimy w plastry, a następnie w słupki. Na każdym kółeczku kładziemy kawałek jabłka i delikatnie zlepiamy jak pieroga, ale tylko po środku. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w 170-180 st. C przez 25-30 min. aż będą przyrumienione od spodu. Upieczone ciastka odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem. 

 

Grzebyki krucho- drożdżowe

Ciasteczka z dzieciństwa

 

Składniki:

 

ciasto:

 

mąka pszenna 4 szklanki,

 

cukier kryształ 1 łyżka,

 

margaryna 250 g,

 

drożdże świeże 50 g,

 

śmietana 12%-18% 6 łyżek,

 

sól szczypta,

 

jajko 1 szt,

 

żółtko 1 szt,

 

nadzienie:

 

marmolada o smaku róży 1 mały słoik,

 

białko 1 szt,

 

cukier kryształ do posypania,

dodatkowo:

mąka do podsypywania,

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Drożdże łączymy z cukrem, jakiem, żółtkiem oraz śmietaną i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę i margarynę siekamy nożem, a następnie dodajemy sól oraz mokre składniki. Zagniatamy ciasto. Ciasto nie potrzebuje czasu do wyrośnięcia, więc możemy od razu brać się za wycinanie ciastek. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Na połowie ciasta, wzdłuż prostokąta nakładamy marmoladę, możemy nałożyć jej sporo, ponieważ marmolada jest twarda i podczas pieczenia nam nie wyleci z ciastek. Ciastko wzdłuż składamy na pół i nacinamy nożem, tak aby powstał grzebyk. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min, aż będą złociste. Smacznego:-) 

 

 

Ciasteczka "Amoniaczki"

Ciasteczka z dzieciństwa

Składniki:

ciasto:

mąka pszenna 1 kg,

śmietana 18% 330 ml,

żółtka 3 szt,

amoniak 4,5 łyżeczki,

margaryna 1,5 kostki,

 

dodatkowo:

białka 3 szt,

cukier,

 

Sposób przygotowania:

Mąkę posiekać z margaryną, śmietanę wymieszać z amoniakiem. Do mąki dodać żółtka i stopniowo dodawać śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy bardzo dokładnie ciasto. Następnie ciasto dajemy do oprószonej mąką miski i wkładamy na 30 min. do lodówki Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Białka roztrzepujemy widelcem, a cukier nasypujemy na talerz. Ciasteczka maczamy najpierw w białku, a następnie w cukrze. Piekarnik rozgrzewamy. Ciastka pieczemy w temp. 180 st. C przez 20-30 min. aż będą złociste. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak