Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na włoskiej kapuście

Lubicie gołąbki ? My bardzo. A na włoskiej kapuście robiłam pierwszy raz.

 

Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą.

 

Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni.

 

Są bardzo smaczne i zdecydowanie szybciej się je robi bo kapusta ekspresowo się parzy.

 

Jako mięso dałam tym razem karkówkę a przeważnie była to łopatka.

 

Tak więc kapusta włoska będzie częściej gościć w moich gołąbkach.
 
 
Gołąbki na włoskiej kapuście
 
 

Gołąbki na włoskiej kapuście

 

1 duża główka włoskiej kapusty

 

 

 

Farsz :

 

1,5 kg karkówki bez kości

 

750 g ryżu

 

3 duże cebule

 

sól i pieprz do smaku

 

 

 

zalewa :

 

350 g koncentratu pomidorowego

 

sól i pieprz do smaku

 

1,5 l wody

 

 

 

Liście kapusty sparzyć.

 

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.

 

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju.

 

Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa.

 

 

 

Wystudzony ryż i cebulę wrzucić do miski, dodać mięso i przyprawy i wymieszać farsz.

 

Na każdy liść kapusty kłaść porcje farszu i zwijać gołąbki.

 

Na dnie brytfanny ułożyć liście kapusty, potem gołąbki.

 

Na wierzchu znów położyć liście kapusty i zalać wszystko wymieszaną zalewą.

 

Gołąbki dusić około 30 - 40 minut od zagotowania , podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak