Lubicie gołąbki ? My bardzo. A na włoskiej kapuście robiłam pierwszy raz.
Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą.
Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni.
Są bardzo smaczne i zdecydowanie szybciej się je robi bo kapusta ekspresowo się parzy.
Jako mięso dałam tym razem karkówkę a przeważnie była to łopatka.
Tak więc kapusta włoska będzie częściej gościć w moich gołąbkach.
Gołąbki na włoskiej kapuście
1 duża główka włoskiej kapusty
Farsz :
1,5 kg karkówki bez kości
750 g ryżu
3 duże cebule
sól i pieprz do smaku
zalewa :
350 g koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1,5 l wody
Liście kapusty sparzyć.
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na kilku łyżkach oleju.
Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa.
Wystudzony ryż i cebulę wrzucić do miski, dodać mięso i przyprawy i wymieszać farsz.
Na każdy liść kapusty kłaść porcje farszu i zwijać gołąbki.
Na dnie brytfanny ułożyć liście kapusty, potem gołąbki.
Na wierzchu znów położyć liście kapusty i zalać wszystko wymieszaną zalewą.
Gołąbki dusić około 30 - 40 minut od zagotowania , podawać na gorąco z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.