Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowo - ananasowe

Co tu dużo mówić - ciasto pyszne, orzeźwiające i szybko znikające.

W moim domu zawsze musi być jakieś smaczne ciacho. Dziś zapraszam Was na ciasto cytrynowo - ananasowe. Może się wydawać, że to tyle zachodu z ciastem, bo trzeba upiec biszkopt, zrobić dwie masy. Ale zapewniam, że smak takiego ciasta rekompensuje czas poświęcony na jego przygotowanie.

 

CIASTO CYTRYNOWO - ANANASOWE

 

Ciasto cytrynowo - ananasowe

 

BISZKOPT :
6 jajek ( L )
4 łyżki mąki pszennej typ 500
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
MASA CYTRYNOWA :
sok z 3 cytryn
3 łyżki lemon curd
2 budynie śmietanowe
3 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szk cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
woda ( tyle aby razem z sokiem było 2,5 szk +
1/2 szk wody
250 g miękkiego masła
 
MASA ŚMIETANOWA :
cukier do smaku
 
DODATKOWO :
ok. 1 szk soku z ananasa wymieszanego z wodą ( 1:1 )
1 puszka ananasa
jadalne złoto w proszku
 
Białka ubić na sztywno z cukrem.
Dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy.
Potem dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
Formę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto.
Biszkopt piec 40 minut w 160 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić na dwa placki.
 
Sok wyciśnięty z cytryn i uzupełniony wodą do 2,5 szklanki zagotować w garnku z cukrem i lemon curdem.
W 1/2 szklanki wody wymieszać żółtka, budynie i obie mąki i wlać do gotującego się soku.
Gotować aż masa zgęstnieje.
Powstały budyń wystudzić.
Potem utrzeć masło i dodając porcjami budyń wymieszać na gładką masę.
 
Ananasy odsączone z zalewy pokroić na kawałki.
 
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.
 
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, zostawić na dnie blaszki papier do pieczenia.
Nasączyć biszkopt i wyłożyć masę cytrynową.
Rozłożyć ananasy i lekko docisnąć.
Zakryć drugim biszkoptem, nasączyć.
Na wierzch rozłożyć masę śmietanową.
Ciasto schłodzić i przed podaniem posypać złotem.
Kroić w kostkę.

 

Ciasto cytrynowo - ananasowe

bietka 17.01.2018 11:20
Takie ciasta mogłabym jeść codziennie, pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak