Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z serem w sosie koperkowym

Klopsiki to szybkie danie, które możemy podać z ziemniakami lub makaronem. Jednym słowem z tym co lubimy.

Klopsiki mogą być z mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego lub mieszanego. Robimy tak jak lubimy i podajemy z tym co lubimy. U nas przeważnie podawane są z ziemniakami i surówką. Szybki i smaczny obiad dla każdego.

 

KLOPSIKI Z SEREM W SOSIE KOPERKOWYM

 

Klopsiki z serem w sosie koperkowym

 

400 g łopatki wieprzowej

 

1 jajko ( duże )

 

1 cebula

 

1 czerstwa bułka ( kajzerka )

 

2 łyżki bułki tartej

 

1 szk mleka

 

sól do smaku

 

pieprz do smaku

 

ok. 100 g żółtego sera

 

 

 

2 liście laurowe

 

2 ziarna ziela angielskiego

 

1 l bulionu ( rosołu )

 

sól do smaku

 

pieprz do smaku

 

1 pęczek koperku

 

1 łyżka mąki żytniej typ 500

 

2/3 szk słodkiej 18 % śmietany

 

 

 

Mięso zmielić w maszynce do mięsa.

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę.

 

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć ale nie za mocno.

 

Do miski wrzucić mięso, dodać cebulę, bułkę w mleku oraz tartą, wbić jajko i dodać do smaku sól i pieprz.

 

Wyrobić masę i podzielić na porcje ( ja do odmierzania użyłam łyżki do lodów ).

 

Ser pokroić na tyle kostek ile jest porcji mięsa i kładąc mięso na dłoni lekko rozpłaszczyć, na środek położyć ser i uformować okrągłe klopsiki.

 

W garnku zagotować bulion z przyprawami i do gotującego się wkładać klopsiki, gotować kilka minut od zagotowania.

 

Potem wyjąć klopsy łyżką cedzakową na talerz.

 

Sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką i na koniec wsypać posiekany koperek, wymieszać sos i włożyć do niego z powrotem klopsiki.

 

Klopsiki podawać z ziemniakami lub makaronem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak