Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z kakao i lemon curd

Lubicie babki ? My tak, a najbardziej mój młodszy syn.

Babka to wypiek smaczny, szybki w przygotowaniu i szybko znikający. W moim domu staram się piec je ze względu na młodszego syna bo uwielbia wypieki babkowe. Nie przepada za ciastami warstwowymi. Więc aby zadowolić cała rodzinkę piekę często dwa ciacha na raz : babkę i inne ciasto. Dziś przedstawiam przepis na babkę.

 

Babka z kakao i lemon curd

 

Babka z kakao i lemon curd

5 jajek
1 szk cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 szk mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szk wody
1/2 szk oleju rzepakowego
2 łyżki lemon curd
2 łyżki kakao
 
cukier puder
 
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą.
Białka ubić na sztywno dodając porcjami oba cukry.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa się połączy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach.
Dodać lemon curd i wlewać powoli wodę z olejem.
Połowę ciasta wylać do formy a następnie do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Babkę piec 45 minut do suchego patyczka.
Po kilku minutach wyjąć ją z formy i oprószyć cukrem pudrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak