Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak - na zdrowie!

Zmora dzieciństwa, a może ulubione warzywo? Czym jest dla Was szpinak?

Dla wielu osób szpinak był zmorą dzieciństwa, ale przygotowany z odpowiednio dobranymi dodatkami smakuje całkiem dobrze, przez co w ostatnim czasie stał się dość popularnym i chętniej wykorzystywanym w kuchni warzywem.

Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego jest świetnym dodatkiem w diecie odchudzającej, nie każdy również wie, że ma on właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą, więc warto się do niego przekonać przynajmniej z tego względu.

Ze szpinaku można przygotować nie tylko sałatki, czy surówki, jest bowiem doskonałym składnikiem do napojów, sosów, czy farszów, a nawet sprawdza się jako naturalny barwnik do ciast.

Z czym go podawać, to już kwestia gustu, ale według mnie w wersji wytrawnej szpinak najlepiej smakuje z wszystkimi serami i czosnkiem, a na słodko z dowolnymi owocami, wybór należy do każdego z osobna.

Przepisy z użyciem szpinaku:

Omlet ze szpinakiem i pomidorkami

Szpinak - na zdrowie!

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
  • garść szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • sól do smaku
  • szczypiorek do podania

 

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem.

Czosnek siekamy drobno, szpinak szatkujemy, a pomidorki kroimy na ćwiartki.

Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek i szpinak, solimy do smaku. Podsmażamy, aż szpinak zmięknie, a następnie dodajemy pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na wolnym ogniu ok. 4-5 minut, odwracamy na drugą stronę i dosmażamy.

Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Śniadaniowe zielone smoothie

Szpinak - na zdrowie!

Składniki (na 2 porcje):

  • 40 g szpinaku baby
  • 1 duży banan
  • 1 jabłko
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 20 g płatków żytnich
  • 250 ml mleka

 

Przygotowanie:

Szpinak dokładnie myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera.

Banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w mniejsze kawałki.

Owoce dodajemy do szpinaku razem z pozostałymi składnikami.

Blendujemy przez kilka minut, do utworzenia jednolitego, kremowego smoothie.

 

Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką

Szpinak - na zdrowie!

Składniki:

Spód:

  • 1 garść świeżego szpinaku baby
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • duża szczypta proszku do pieczenia

 

Masa serkowo-jogurtowa:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 250 g serka waniliowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżeczki wody

 

Galaretka:

  • 800 g arbuza
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1/2 limonki

 

Do dekoracji:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • cząstki limonki

 

Przygotowanie:

Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.

Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.

Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.

Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.

Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.

Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.

Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.

Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.

 

Ravioli z batatami i szpinakiem

Szpinak - na zdrowie!

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) + trochę do podsypywania stolnicy
  • 200 g gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

Nadzienie:

  • 350 g batatów
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

  • woda do gotowania

 

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy sól i zalewamy gorącą wodą, mieszamy łyżką, po czym dodajemy olej i zagniatamy. Odstawiamy do wystudzenia.
 
Bataty obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy i rozgniatamy widelcem.
 
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy posiekany czosnek i szczyptę soli, podsmażamy przez ok. 2 minuty ciągle mieszając, a następnie dodajemy posiekany szpinak i podgrzewamy do czasu, aż zmięknie.
 
Do szpinaku z czosnkiem dodajemy rozgniecione bataty, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Studzimy.
 
Ciasto dzielimy na pół i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą połowę (im cieńsze, tym lepsze). Dzielimy je na 4 długie prostokąty dowolnej wielkości (w zależności od tego jak duże ravioli chcemy uzyskać). 
 
Na dwóch częściach wykładamy po 1 łyżeczce nadzienia w odstępach ok. 5 cm, przykrywamy dwoma pozostałymi kawałkami wyciętego wcześniej ciasta, dociskamy je wokół nadzienia i wykrawamy kształt ravioli. Z pozostałym ciastem robimy tak samo, aż do wykończenia.
 
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak