Zakąski świetnie się sprawdzą podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Możemy podzielić je na zakąski mięsne, podrobowe, jajeczne, serowe i warzywne. Najprostszą i równie pyszną zakąską są po prostu ogórki kiszone, ale przy przygotowywaniu przyjęcia potrzebujemy różnorodnych zakąsek, aby nasz stół był bogaty i kolorowy, a nasi goście byli zadowoleni. Przygotowałam zestawienie pysznych zakąsek, które bardzo często przygotowuje w moim domu. Zapraszam.
Kulki mięsne z jagnięciny
Składniki:
mięso mielone jagnięce 500 g,
jajko 1 szt,
kolendra mielona 2 łyżeczki,
kmin rzymski 1,5 łyżeczki,
czosnek 2 ząbki,
cebula 1 szt,
sól i pieprz do smaku,
natka pietruszki posiekana 2 łyżki,
Sposób przygotowania:
Do mięsa ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach cebulkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem.
Roladki z pesto z jarmużu i słonecznika z pomidorem
Składniki:
jarmuż 100 g,
słonecznik 0,5 szklanki,
orzechy włoskie 1 garść,
oliwa z oliwek 0,5 szklanki,
czosnek 4 ząbki,
sok z cytryny do smaku,
pieprz, sol do smaku
Sposób przygotowania:
Składniki pesto miksujemy na gładką masę w malakserze. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do smaku sok z cytryny.Placki tortilli smarujemy pesto.Pomidory kroimy w paski. Wzdłuż placka tortilli układamy 3 paski pomidora. Zwijamy jak krokieta tylko ( bardzo ciasno), bo jeśli zwiniemy lekko to roladki się rozwiną. Tortille kroimy na roladki i układamy na półmisku.
Panierowane pieczarki
Składniki:
pieczarki 300 g,
jajko 1 szt,
zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,
papryka słodka 1 łyżeczka,
pieprz do smaku,
sol do smaku,
mąka pszenna 1,5 łyżki,
bułka tarta do obtaczania,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, mąką pszenną i bełtamy widelcem, aby nie było grudek z mąki. Pieczarki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki dajemy na patelnie kapeluszem do góry. Smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.