Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Imprezowe zakąski

Zakąski są nieodłącznym elementem uroczystości. Są doskonałą zagryzką do napojów alkoholowych.

Zakąski świetnie się sprawdzą podczas różnego rodzaju imprez okolicznościowych. Możemy podzielić je na zakąski mięsne, podrobowe, jajeczne, serowe i warzywne. Najprostszą i równie pyszną zakąską są po prostu ogórki kiszone, ale przy przygotowywaniu przyjęcia potrzebujemy różnorodnych zakąsek, aby nasz stół był bogaty i kolorowy, a nasi goście byli  zadowoleni. Przygotowałam zestawienie pysznych zakąsek, które bardzo często przygotowuje w moim domu. Zapraszam. 

 

Kulki mięsne z jagnięciny

Imprezowe zakąski

 

Składniki:

mięso mielone jagnięce 500 g,

jajko 1 szt,

kolendra mielona 2 łyżeczki,

kmin rzymski 1,5 łyżeczki,

czosnek 2 ząbki,

cebula 1 szt,

sól i pieprz do smaku,

natka pietruszki posiekana 2 łyżki,


Sposób przygotowania:

Do mięsa ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach cebulkę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem. 

 

 

Roladki z pesto z jarmużu i słonecznika z pomidorem

Imprezowe zakąski

 

 

Składniki:

 

jarmuż 100 g,

 

słonecznik 0,5 szklanki,

 

orzechy włoskie 1 garść,

 

oliwa z oliwek 0,5 szklanki,

 

czosnek 4 ząbki,

 

sok z cytryny do smaku,

 

pieprz, sol do smaku 

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

Składniki pesto miksujemy na gładką masę w malakserze. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do smaku sok z cytryny.Placki tortilli smarujemy pesto.Pomidory kroimy w paski. Wzdłuż placka tortilli układamy 3 paski pomidora. Zwijamy jak krokieta tylko ( bardzo ciasno), bo jeśli zwiniemy lekko to roladki się rozwiną. Tortille kroimy na roladki i układamy na półmisku.

 

Panierowane pieczarki

Imprezowe zakąski

Składniki:

pieczarki 300 g,

jajko 1 szt,

zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki,

papryka słodka 1 łyżeczka,

pieprz do smaku,

sol do smaku,

mąka pszenna 1,5 łyżki,

bułka tarta do obtaczania,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, mąką pszenną i bełtamy widelcem, aby nie było grudek z mąki. Pieczarki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Pieczarki dajemy na patelnie kapeluszem do góry. Smażymy z każdej ze stron na złoty kolor. Usmażone pieczarki odkładamy na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem, u mnie czosnkowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak