Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie babeczki i Muffiny

Babeczki i Muffiny to wypiek, który nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale również obłędnie smakuje.

Babeczki i Muffiny możemy przygotować na wiele sposobów...Mogą być z przeróżnymi kremami, owocami zarówno świeżymi jak i suszonymi, czekoladą,  i orzechami. Można również zrobić je na wytrawnie, ale ja zdecydowanie preferuje ich słodką wersje. Babeczki i muffiny nie są trudne w przygotowaniu i nie są zbytnio pracochłonne, a nasi goście i dzieci z pewnością będą nimi zachwyceni. Zapraszam na kilka moich pomysłów. 

 

Muffiny z borówkami

Słodkie babeczki i Muffiny

Składniki na 12 muffinek:

mąka pszenna 1,5 szklanki,

jajka 3 szt,

cukier pół szklanki,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

olej pół szklanki,

skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,


dodatkowo:

borówki 100 g,

śnieżka w proszku 1 opakowanie,

mleko 3/4 szklanki,

barwnik spożywczy (niebieski) 1 łyżeczka,


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Do ciasta dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Ciasto nalewamy do foremek. Piekarnik rozgrzewamy. Do piekarnika wkładamy blaszkę z muffinami i pieczemy w 170 stopniach przez 20-30 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone muffiny odstawiamy do ostygnięcia. 

Zimne mleko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem śnieżki w proszku. Do ubitej piany dodajemy barwnik spożywczy i mieszamy łyżką. Następnie za pomocą szprycy ozdabiamy ostygnięte muffiny. Dodatkowo wierzch babeczek możemy ozdobić świeżymi borówkami oraz jadalnymi koralikami. 

 

Mini babeczki mocno cytrynowe

Słodkie babeczki i Muffiny

 

 

Składniki:

 

ciasto:

 

jajka 2 szt,

 

mąka 1 szklanka,

 

cukier brązowy lub biały pół szklanki,

 

sok z cytryny 3 łyżki,

 

skórka otarta z 1 cytryny,

 

olej pół szklanki,

 

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

 

 

 


lukier:

 

cukier puder 1/4 szklanki,

 

sok z cytryny 2-3 łyżki,

 


dodatkowo:

 

olej do wysmarowania foremek,

 


Sposób przygotowania:

 

Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta. 

 

Foremki na babeczki smarujemy olejem, następnie napełniamy ciastem do 3/4 objętości. Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy babeczki do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 min. do tzw. suchego patyczka.

 

Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny, do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Następnie gotowym lukrem polewamy babeczki.

 

Leśne babeczki z mascarpone

Słodkie babeczki i Muffiny

 

 

Składniki (17 babeczek):

 

ciasto:

 

szpinak 250 g,

 

jajka 4 szt,

 

margaryna w kostce 200 g,

 

mąka pszenna 1 szklanka,

 

mąka krupczatka 1,5 szklanki,

 

cukier 1 szklanka,

 

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

 

sok z cytryny 3 łyżki,

 


krem z mascarpone:

 

śmietanka 30-36 % 200 ml,

 

serek mascarpone 250 g,

 

cukier puder 6 łyżek,

 

sok z cytryny 2 łyżki,

 


dodatkowo:

 

truskawki do dekoracji,

 


Sposób przygotowania:

 

Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy na gładką masę. Do miksowania możecie użyć malaksera lub ręcznego blendera. Dodajemy sok z cytryny, aby szpinak nie stracił intensywnego koloru.

 

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

 

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy szpinak i mieszamy ciasto łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Następnie suche produkty dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

 

Standardową formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości papilotek.

 

Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min. do suchego patyczka. 

 

Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości babeczki i kruszymy ją w dłoniach. Skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczki możemy odkroić, dzięki temu kolor mchu na babeczkach będzie intensywnie zielony.

 

Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej babeczki kładziemy truskawkę. Gotowe! Życzę smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak