Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości z jabłek

Jabłka to niesamowity owoc, który doskonale smakuje zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Jabłka mają szerokie zastosowanie w cukiernictwie, otóż można z nich wyczarować przepyszne desery i ciasta.

Jabłka są najpopularniejszym owocem w naszym kraju! Te cudowne owoce są popularne nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie, a to dlatego że mają wspaniałe właściwości prozdrowotne, a mianowicie wspomagają trawienie, wspomagają układ nerwowy oraz układ krążenia. To nie koniec ich zalet, oprócz tego że zawierają mnóstwo witamin i są niskokaloryczne to smakują wybornie w przeróżnych deserach i ciastach. Zapraszam na moje przepisy z wykorzystaniem naszych pysznych polskich jabłek.

 

 

Najlepsza Szarlotka mojej mamy

Szarlotka to zdecydowanie jedno z najbardziej popularnych ciast w Polsce, które możemy zrobić na wiele smacznych sposobów. Moim ulubionym przepisem jest, przepis mojej mamy, który bardzo często wykorzystuje w mojej kuchni. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto wychodzi zawsze przepyszne. Jedynym składnikiem jaki dodaje od siebie jest starta skórka cytryny lub pomarańczy do ciasta. Dzięki skórce ciacho zyskuje dodatkowego wspaniałego aromatu. 

Słodkości z jabłek

Składniki (wymiary blaszki to 23/33) :

ciasto:

mąka pszenna 4 szklanki,

cukier kryształ 1 szklanka,

margaryna 1 kotka 250 g,

jajko 1 szt,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

jogurt naturalny lub śmietana 12% 2 łyżki,

skórka starta z połowy cytryny,

dodatkowo:

jabłka 1,5 kg,

cynamon do posypania jabłek,

cukier do posypania jabłek,

mąka do podsypywania ciasta,

cukier puder do posypania ciasta,

bułka tarta,


Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i siekamy go nożem, a następnie zagniatamy rękami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki. Drugą część rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na papier rozwałkowane ciasto lub możemy go wałkować bezpośrednio na papierze, który potem przenosimy na blaszkę. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Nie martwcie się, jest ona nie wyczuwalna w cieście. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy równo na cieście. Jabłka posypujemy cukrem oraz cynamonem według uznania. Drugą część ciasta wyciągamy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach na wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciacho wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170-180 stopniach przez 1 h. do suchego patyczka. Upieczone i ostygnięte ciasto, posypujemy cukrem pudrem.

 

Ciasto Leniwej Gospodyni

To cudowne ciasto nie wymaga dużego nakładu pracy. Wystarczy składniki wrzucić do miski, odczekać 30 min. zamieszać i gotowe! Takie przepisy są rewelacyjne! Szybkie, łatwe i przede wszystkim smaczne.

Słodkości z jabłek

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki,

cukier 1 szklanka,

kakao 1 łyżka,

soda 1 łyżeczka,

proszek do pieczenia 1 łyżeczka,

jajka 3 szt,

olej 3/4 szklanki,

jabłka pół kg,

orzechy włoskie 3/4 szklanki,


Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i wysypujemy do miski. Jabłka posypujemy cukrem, następnie wsypujemy posiekane orzechy włoskie. Kolejnymi składnikami są przesiana mąka, kakao, soda oraz proszek do pieczenia. Jajka roztrzepujemy w miseczce i polewamy nimi suche składniki ciasta. Następnie na wierzch wylewamy olej. Miskę odstawiamy na 30 min. Po upływie tego czasu wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy drewnianą lub plastikową szpatułką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 45 min. do suchego patyczka. Ciasto możemy dodatkowo po upieczeniu polać polewą czekoladową. 

 

Racuchy z jabłkami z nutą pomarańczy

Pyszne racuszki z jabłkami, do których dla aromatu dodałam również skórkę z pomarańczy, która świetnie się komponuje z jabłkami.Wierzch racuchów posypałam cukrem pudrem, ale możemy również polać je sokiem, dżemem lub polewą czekoladową, w każdej wersji są genialne.

Słodkości z jabłek

 

Składniki:

 

ciasto:

 

mąka pszenna 1,5 szklanki,

 

mleko 1,5 szklanki,

 

jajko 1 szt,

 

drożdże suche 1 łyżeczka,

 

cukier brązowy 3 łyżki,

 

starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

 


dodatkowo:

 

jabłka 2 szt,

 

olej kokosowy do smażenia,

 

cukier puder do posypania racuchów,

 


Sposób przygotowania:

 

Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Następnie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy ciasto i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak