Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mikrofalówka odkryta na nowo

Kuchenki mikrofalowe nie mają dobrej passy. Kojarzone z jedzeniem przygotowanym na szybko i w biegu, cierpią dodatkowo z powodu kilku nieprzyjemnych mitów, ciągnących się za nimi jeszcze z czasów, w których po raz pierwszy pojawiły się na rynku.

Kuchenki mikrofalowe nie mają dobrej passy. Kojarzone z jedzeniem przygotowanym na szybko i w biegu, cierpią dodatkowo z powodu kilku nieprzyjemnych mitów, ciągnących się za nimi jeszcze z czasów, w których po raz pierwszy pojawiły się na rynku. Przeanalizujmy je i sprawdźmy, czy faktycznie jest się czym martwić:

1. Mikrofalówki nadają się tylko do odgrzewania

Faktycznie kuchenka mikrofalowa świetnie radzi sobie z odgrzewaniem i rozmrażaniem już gotowych potraw, w tym niezbyt zdrowych, paczkowanych posiłków. Nie oznacza to jednak, że będzie bezużyteczna w przypadku innych kuchennych zadań. W mikrofalówce szybko i bez trudu ugotujesz ziemniaki (jeśli ich nie obrałaś, to pamiętaj o nakłuciu skórki) albo przygotujesz ulubiony sos. Urządzenie to jest również nieocenionym pomocnikiem w procesie pieczenia ciast – nic tak szybko i bezpiecznie nie rozpuści czekolady. Co więcej, nowe modele mikrofalówek firmy Beko (w tym MCB25433X i MCB25433BG) są również wyposażone w automatyczne programy czy funkcje grillowania oraz termoobiegu, dzięki którym mogą służyć jako piekarnik. Jest to idealne rozwiązanie dla właścicieli małych mieszkań, w których nie ma miejsca na pełnowymiarowe urządzenie tego typu.

2. Mikrofalówki generują szkodliwe promieniowanie, które może zaszkodzić użytkownikowi

To przekonanie tkwi w wielu osobach od dawna, ale jest całkowicie nieuzasadnione. Mikrofalówki podczas działania generują promieniowanie niejonizujące, podobne do tego emitowanego przez telefony komórkowe. Na argument, że dawka w ich przypadku jest znacznie silniejsza, odpowiedzią jest fakt, że ścianki nowoczesnych mikrofalówek są odpowiednio ekranowane, włączając w to specjalną siatkę na drzwiczkach urządzenia. Dzięki temu całe promieniowanie pozostaje we wnętrzu mikrofalówki.

3. Mikrofalówki obniżają wartość odżywczą jedzenia

Na początek warto wskazać, że każdy typ obróbki termicznej powoduje utratę części wartości odżywczych – ma na to wpływ m.in. wysoka temperatura. Nie ma żadnych dowodów na to, by podgrzewanie jedzenia w mikrofalówce wpływało na żywność gorzej niż jakakolwiek inna metoda obróbki cieplnej. Prawdą jednak jest, że niektóre produkty żywnościowe pod wpływem promieniowania niejonizującego zachowują się inaczej niż podczas np. standardowego pieczenia czy smażenia. W mikrofalówce nie powinniśmy na przykład podgrzewać niektórych warzyw (jak czosnek i brokuły) czy matczynego mleka.

3. Żywność podgrzana z mikrofali jest niezdrowa

To tak naprawdę przedłużenie mitu numer 2. Istnieją badania wskazujące, że podgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej może owocować MNIEJSZĄ ilością powstałych w efekcie obróbki termicznej nitrozo amin czy akrylamidu, niż ma to miejsce podczas smażenia czy pieczenia w piekarniku. W mikrofalówce niemożliwe jest również spalenie potraw na przysłowiowy (i bardzo niezdrowy) „węgiel”.  Należy jednak równocześnie pamiętać, że kuchenki mikrofalowe znacznie gorzej niż standardowy piekarnik radzą sobie na przykład z surowym mięsem, a jego nierównomierne ugotowanie może być niebezpieczne dla zdrowia.

5. Mikrofalówki są po prostu brzydkie i mało praktyczne

Kuchenki mikrofalowe przez długi czas kojarzyły się z mało poręcznym urządzeniem, które z niejakim wstydem ustawialiśmy w kącie kuchni. Dziś jednak mikrofalówki to nowoczesne, wielofunkcyjne sprzęty, które będą świetnie wyglądać w zabudowie – np. w słupku nad piekarnikiem, do którego bez trudu dopasujemy je kolorystycznie. Za świetnym wyglądem idą również nowoczesne funkcje, włączając w to na przykład wspomniany już termoobieg.

anka1988 26.09.2017 12:16
Piekny ma design!
cukiereczek 24.09.2017 15:20
Rewelacyjna
jejkuchnia 22.09.2017 07:45
Pięknie wygląda!
VioletoweKucharzenie 21.09.2017 12:52
wygląda świetnie :-)
Bożena Matuszczyk 21.09.2017 09:54
Supwer ,było by fajnie ale nie wiem czy mi punktów starczy;)
wyattearp 20.09.2017 12:24
bardzo przydatne funkcje
norweska20 19.09.2017 17:20
ja chętnie też bym ją przygarnęła pod swoje skrzydła :)
Malinka 19.09.2017 11:52
Czyżby miała się pojawić nowa nagroda w katalogu? ;) Byłoby fajnie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak