Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczne dania z cukinią.

Cały czas trwa sezon na cukinię. Osobiście bardzo lubię to warzywo. Można z niego przygotować wiele smacznych dań na obiad. Najbardziej popularną potrawą z cukinii jest leczo. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. A jak jest u Was, lubicie cukinię?

Cały czas trwa sezon na cukinię. Osobiście bardzo lubię to warzywo. Można z niego przygotować wiele smacznych dań na obiad. Najbardziej popularną potrawą z cukinii jest leczo. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. A jak jest u Was, lubicie cukinię? Zapraszam do wpisu.

Cukinia to bardzo wdzięczne sezonowe warzywo. Można z niej przygotować wiele smacznych dań, od lecza po nadziewaną i zapiekaną, może być doskonałym sosem do makaronu spaghetti czy placków z ziemniaków a nawet nadzieniem do drożdżówek. Cukinia lubi przyprawy, a ja ich nie żałuję, najczęściej są to bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, papryka mielona, pikantny cząber, koperek, czosnek no i oczywiście sól i pieprz. Każde z moich dań jest może i trochę pracochłonne, ale warto poświęcić czas i je przygotować, bo np. leczo czy drożdżówki mogą być na dwa dni, każde to danie jest również bardzo smaczne. Może skorzystacie z któregoś mojego przepisu. Bardzo polecam, jest w czym wybierać.


Moje propozycje na wykorzystanie cukinii:

Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką.

Lubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:)

Smaczne dania z cukinią.
Składniki:


Placki:

1 kg ziemniaków

2 jajka

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 mała cebula

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki śmietany 12 %


Potrawka:

1 średnia cukinia

2 ząbki czosnku

2 duże cebule

1 duża marchewka

koncentrat pomidorowy według uznania

zioła prowansalskie do smaku

papryka słodka mielona do smaku

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

koperek świeży według uznania

gorąca woda


Dodatkowo:

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Potrawka: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę w drobną kostkę, cukinię w większą, a marchewkę w cieniutkie paski. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy marchewkę i cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.


2. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

 

3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje placków i potrawki z cukinii, podajemy od razu gorące.


5. Smacznego życzę.

 

Spaghetti z cukiniowym sosem.

Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny przepis na danie z makaronem i moją ulubioną cukinią. Polecam na bezmięsny lekki, a zarazem sycący obiad. Przyprawiając danie cząbrem i pieprzem chili-cayenne należy uważać, ponieważ są one dość pikantne i lepiej nie przesadzić. Zapraszam :)

Smaczne dania z cukinią.
Składniki:


Sos:

2 średnie cukinie

4 średnie cebule

3 ząbki czosnku

15 dag koncentratu pomidorowego

koperek świeży według uznania

sól do smaku

czarny pieprz mielony do smaku

słodka papryka mielona do smaku

1 łyżeczka ziół prowansalskich

szczypta cząbru suszonego

szczypta pieprzu chili-cayenne

olej do smażenia

niewielka ilość gorącej wody


Dodatkowo:

30 dag makaronu spaghetti

sól do gotowania

gorąca woda do gotowania


Wykonanie:


1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.


2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.


3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.


4. Smacznego życzę.

 

Leczo z cukinii z makaronem, kiełbasą i kukurydzą.

Takie danie jest bardzo smaczne i bardzo sycące. Z przepisu wychodzie spora porcja, więc z powodzeniem wystarczy dla dużej rodziny lub na dwa dni. Danie jest bardzo gęste i pełne sezonowych warzyw, pachnących pomidorów, papryki i cukinii. Pamiętajcie, żeby kupić dobrą jakościowo kiełbasę. Makaron w takim daniu idealnie pasuje. Przepis bardzo polecam, zróbcie póki trwa sezon na warzywa. Zapraszam :)

Smaczne dania z cukinią.
Składniki:

2 średnie cukinie

2 duże czerwone papryki

50 dag pomidorów

3 średnie cebule

50 dag dobrej jakościowo kiełbasy

20 dag koncentratu pomidorowego

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

2 liście laurowe

4 kulki ziela angielskiego

gorąca woda

olej do smażenia

40 dag makaronu świderki

20 dag kukurydzy z puszki


Wykonanie:


1. Warzywa obieramy, oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy: cebulę i paprykę w cieniutkie paski, cukinie w mniejszą kostkę, a pomidory w większą. Również kiełbasę kroimy w niewielką kostkę.


2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i kolejno przesmażamy do lekkiego zrumienienia cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę. Przekładamy do garnka, dodajemy pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników, wody nalewamy tyle, żeby składniki były przykryte, gdy składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do zgęstnienie, potrawa nie może być zbyt rzadka, ma być gęsta.


3. W między czasie odcedzamy kukurydzę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie przekładamy do lecza, całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku.


4. Danie jest gotowe do podania.


5. Smacznego życzę.

 

Drożdżówki z cukinią.

 Bardzo, bardzo polecam Wam takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:)

Smaczne dania z cukinią.
Składniki:


Rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

2 łyżki mąki pszennej

pół szklanki ciepłej wody


Ciasto:

50 dag mąki tortowej

1 jajko

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

około pół szklanki ciepłej wody


Nadzienie:

1 średnia cukinia

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

papryka słodka mielona do smaku

zioła prowansalskie według uznania


Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, wodą i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, olej i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


3. Nadzienie: W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając, następnie dajemy całą zawartość pomidorów z puszki. Całość dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie, nadmiar płynu odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. Nadzienie studzimy.


4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.


5. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.


6. Podajemy i smacznego życzę.


Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak