Wiadomo, aktualnie panujące upały w Polsce, powodują że wszelkie produkty szybciej mogą się zepsuć, w tym m.in. owoce i warzywa.
Chciałabym podzielić się z kilkoma zabiegami, które mają zdecydowane znaczenie przy przechowywaniu bananów, a dzięki nim dłużej zachowają swoją świeżość.
- Końcówki bananów owiń folią spożywczą – w celu ograniczenia dostępności tlenu.
- Banany przechowuj w ciemnym miejscu, koniecznie muszą mieć dostęp świeżego powietrza, nie można przechowywać ich w zamkniętych opakowaniach.
- Bananów nie przechowuj w pobliżu jabłek i pomidorów – powoduje to szybsze ich dojrzewanie.
- Brązowe banany nie musimy wyrzucać, otóż można z nich zrobić pyszny koktajl na bazie maślanki, kefiru. Wystarczy banana obrać, pokroić na drobne kawałki i zblendować wraz z maślanką/kefirem. Dla osób przepadających za słodszą wersją - dosładzamy cukrem.