Gdy temperatura za oknem sięga nawet 40 st C, powinniśmy co chwilę się napajać. Jest to bardzo istotne, gdyż przy tak wysokich temperaturach łatwo jest się odwodnić.
Ja w okresie letnim zachęcam do przygotowywania kompotów, owoców jest pod dostatkiem, można z nich stworzyć pyszny napój, który doskonale ugasi nasze pragnienie.
A z jakich owoców najczęściej robię kompot? Otóż jabłka, gruszki, borówki, truskawki, jagody, brzoskwinie. Tak naprawdę to wszelkie owoce które mam dostępne w ogrodzie.
Taki kompot jest wspaniały dla dzieci!
Kompoty wekuję również do słoików - taki kompocik często otwieramy w sezonie zimowym do niedzielnego obiadu .
Poniżej przedstawiam receptury na moje kompoty:
Owoce wg upodobania: gruszki, śliwki, brzoskwinie, truskawki,
woda
cukier (na 1 słoik 1l: 5-6 łyżek cukru)
- w przypadku - gruszek - obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki,
w przypadku - śliwek - umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę.
- Owoce wrzucać do połowy wysokości słoika.
- Wodę zagotować z cukrem. Gorącą zalewać owoce w słoikach, zakręcić pokrywką.
- Pasteryzować ok 10 minut
- KOMPOT Z GRUSZEK
KOMPOT Z BRZOSKWIŃ