Gdy urodzaj w ogródku pragniemy zachować go w jak największym stopniu na zimę. Uwielbiam wszelakie zioła, gdyż nadają one smak naszej potrawie.
Najczęściej - zioła drobno szatkuję, wkładam do słoiczków i zamrażam. Ten sposób sprawia, że ich aromat zostaje zachowany, a bez problemu można za pomocą łyżki dozować ilość jaką chcemy zastosować.
- Osobiście mieszam lubczyk wraz z koperkiem i natką zielonej pietruszki - zastosowanie najczęściej wykorzystuję do zup.
- Drugą mieszanką ziół które przyrządzam jest oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek. Drobno posiekane wykorzystuję do wszelakich dań nie tylko zup, ale również zapiekanek, pieczonych ziemniaków.
ZUPA KREM Z CUKINII
1 średnia cukinia
2 średnie ziemniaki
1 większa cebula
1 większy ząbek czosnku
0,5 litra wody
1 kostka rosołowa
2 łyżki masła
pieprz, sól do smaku
zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
kilka łodyg zielonej pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem przyrumienić na maśle. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do zeszklonej cebulki, smażyć 5 min. W garnuszku we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, wlać do ziemniaków i cebuli, gotować ok 10 min. Pokrojoną cukinię wrzucić do bulionu z ziemniakami i cukinii, gotować następne 15 min. Zupę zmiksuj dodaj mieszankę ziół. Doprawić do smaku.