Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co przygotować z tofu?

Tofu to twarożek sojowy. Zdecydowanie należy on do moich ulubionych serów.Można wykorzystać go w kuchni na różne sposoby. Zapraszam po kilka inspiracji.

Tofu jest bogatym źródłem wapnia, soli mineralnych oraz witamin takich jak: potas, fosfor, żelazo, sód, witaminy z grupy B oraz witaminy E. Doskonale wpływa na kości, nie zawiera cholesterolu, a ponadto jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Tofu ma szerokie zastosowanie w kuchni ze względu na delikatny smak. Możemy użyć go dań wytrawnych a nawet do ciast. Zapraszam na kilka moich przepisów z wykorzystaniem serka tofu. 

 

Tradycyjną jajecznice myślę, że większość z Was jadło w swoim życiu, ale czy próbowaliście jajecznicy z tofu? Kolor żółty otrzymywany jest dzięki kurkumie. Pozostałe składniki to już wedle naszej fantazji... Moją tofucznice usmażyłam na cebulce, poza tym dodałam do niej mnóstwo szczypiorku i obowiązkowo podawałam ją z pomidorkami koktajlowymi, które cudownie się komponują z tofu i dzięki nim tofucznica nie jest zamulająca. Jest to szybkie do zrobienia śniadanie na ciepło, które moim zdaniem jest rewelacyjne!

Co przygotować z tofu?

Składniki:

tofu zwykłe 200 g,

cebula pół szt,

szczypiorek posiekany 4 łyżki,

kurkuma 1/4 łyżeczki,

sos sojowy 1 łyżeczka,

zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku,

olej do smażenia,


Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy tofu i ugniatamy widelcem, aby było pokruszone. Dodajemy kurkumę, zioła prowansalskie, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażamy przez 2 min. Dodajemy posiekany szczypiorek i nakładamy do miseczki. Podajemy z dużą ilością pomidorków koktajlowych i najlepiej ze świeżą bułeczką. Smacznego!

 

Sałatka z wędzonym tofu

 

Wędzona wersja serka tofu jest równie pyszna! Preferuje tą wersje serka w szczególności w sałatkach. Połączenie świeżych, pachnących warzyw z wędzonym serkiem i chrupiącą czosnkową bagietką to istne niebo w gębie! Zdrowo i smacznie :-) 

Co przygotować z tofu?

 

Składniki:

 

sałata kolorowa pół główki,

 

pomidorki koktajlowe 15 dag,

 

cebula pół szt,

 

awokado pół szt,

 

papryka żółta pół szt,

 

tofu wędzone 200 g,

 

oliwa z oliwek 3 łyżki,

 

sok z limonki do skropienia sałatki,

 

sól i pieprz,

 


Sposób przygotowania:

 

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą i pieprzem.

 Pak choi z wędzonym tofu

Pak choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym. 

Co przygotować z tofu?

 

Składniki:

 

pak choi 2 szt,

 

tofu wędzone 10 dag,

 

pomidorki koktajlowe 10 dag,

 

sos sojowy 1,5 łyżki,

 

pieprz do smaku,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Z pak choi odcinamy stwardniałą końcówkę, następnie siekamy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pak cjoi i smażymy na półtwardo, taki stopień usmażenia ja najbardziej preferuje, ponieważ pak choi jest wtedy lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz pieprz, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Smażymy wszystko razem przez 2 min i przekładamy na talerz. Na wierzchu lub po bokach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do dania głównego. 

 

Tofucznica z pieczarkami

Tym razem do tofucznicy dodałam pieczarki i bardzo posmakowała mi ta wersja... z pewnością nie raz do niej powrócę. Oczywiście do tofucznicy dodałam również szczypiorek i podawałam ją z pomidorami, bo bez nich ani rusz! 

Co przygotować z tofu?

 

Składniki:

 

ser tofu zwykłe 200 g,

 

posiekany szczypiorek 3 łyżki,

 

rzodkiewka 2 szt,

 

pieczarki 10 szt,

 

olej do smażenia,

 

kurkuma mielona 3/4 łyżeczki,

 

sól i pieprz do smaku,

 

sos sojowy 1 łyżeczka,

 


Sposób przygotowania:

 

Pieczarki myjemy, kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy z każdej ze stron. Dodajemy poduszony widelcem serek tofu, sos sojowy i przyprawy. Smażymy przez 2-3 min. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek. Podajemy z pieczywem i pomidorami. 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak