Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad na słodko dla dzieci w sezonie letnim

Dzieci uwielbiają obiady w wersji na słodko, w sezonie warto wykorzystać dostępne owoce.

Dzieci uwielbiają obiady na słodko, poza wszelkimi kluskami, knedlami, naleśnikami ze serem,  ryżem z jabłkami, przyrządzam także placuszki z ciasta naleśnikowego z wszelkimi owocami, na które aktualnie panuje sezon.

Na straganach królują truskawki, polecam placuszki z ich wykorzystaniem: 

Placuszki z jabłkami i truskawkami:

2 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru kryształ
1 jajko
1 jabłko
tłuszcz do smażenia

Cukier puder do posypania
300g truskawek

Mleko wymieszać z mąką, jajkiem i cukrem. Dodać jabłko potarte na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone na kawałki truskawki, wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem. Obiad na słodko dla dzieci w sezonie letnim

PLACUSZKI Z JABŁKAMI I CZERWONĄ PORZECZKĄ

1/2 l mleka 3,2%
1,5 szklanki maki pszennej
1 jajko
4 czubate łyżki cukru kryształ
1 średnie jabłko
60g czerwonej porzeczki
tłuszcz do smażenia

Mleko, jajko, mąkę i cukier wymieszać ze sobą za pomocą rózgi. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz czerwoną porzeczkę, wymieszać delikatnie łyżką. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Obiad na słodko dla dzieci w sezonie letnim

RACUSZKI Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI

3 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 większe jabłko
2 łyżeczki cynamonu mielonego
6 łyżek cukru kryształ
70g rodzynek
cukier puder do posypania

Mleko połączyć z mąką, jajkiem, cukrem, cynamonem, wymieszać za pomocy rózgi. Dodać sparzone rodzynki i pokrojone w grubszą kostkę jabłko, wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Obiad na słodko dla dzieci w sezonie letnim

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak