Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbar - źródło witamin

Bogate warzywo w witaminę C, uwielbiany składnik ciast i kompotów.

Sezon na rabarbar właśnie się zaczyna, zaczyna się od miesiąca kwietnia i trwa do końca czerwca.

Jakie są jego właściwości? Otóż rabarbar jest cennym źródłem przede wszystkim witaminy C, E i z grupy B oraz B-karotenu. Jest również bogaty w kwas foliowy, wapń, żelazo i potas.

U mnie w kuchni najczęściej wykorzystuję do kompotów oraz jako dodatek do ciast, szczególnie drożdżowych i kruchych.

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 8 dag margaryny
- 1 jajko + 1 żółtko
- szczypta soli

Posypka:
- 20 dag mąki
- 5 łyżek cukru
- 12,5 dag margaryny

Rabarbar

Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kolejno wyrośnięte drożdże wlać do miski do pozostałych składników i wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i włożyć do blachy i nakłuć je widelcem.

Rabarbar pokroić w kostkę, zasypać cukrem, do czasu aż puści sok. Rabarbar bez soku wyłożyć na ciasto.

Sporządzić posypkę: Podane składniki wyrobić.

Pozostałe ciasto (2/3) rozwałkować i wyłożyć na rabarbar. Wysypać na to pokruszoną posypkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.

CIASTO KRUCHE Z RABARBAREM I JABŁKAMI

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej

Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
6-8 łodyg rabarbaru

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wykonać dziurki za pomocą widelca.

Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Rabarbar pokroić w drobną kostkę, zasypać łyżką cukru i pozostawić na ok 15 min, w celu wytworzenia soku.

Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy, na wierzch wysypać rabarbar (bez soku). Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.

 

Przed upieczeniem:Rabarbar - źródło witamin

Po upieczeniu: Rabarbar - źródło witamin

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak