Piątkowy bezmięsny obiad zazwyczaj przyrządzam w wersji na słodko, z czego najbardziej zadowolony jest mój syn, niespełna 3 latek.
Co takiego możemy przyrządzać na taki obiad? Otóż kluski, kopytka z owocowym nadzieniem, kluski na parze, makaron z owocami czy naleśniki w wersji słodkiej.
Kopytek i klusek raczej przyrządzam więcej, część z nich mrożę i mam jak znalazł na obiad, gdy rodzina o nie poprosi.
KLUSKI Z OWOCAMI np. jagody, maliny,
0,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana – ile zabierze
250g sera białego półtłustego
1 jajko
płaska łyżeczka soli
jagody, maliny lub inne owoce do nadzienia
cukier kryształ, cynamon do smaku
masło do polania
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić. Przecisnąć ser biały, ciasto zagnieść. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.
Rękoma urywać kawałek ciasta. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego owoc, zlepić w kulkę.
Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.
Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
BABCINE KLUSKI NA PARZE
60 dag mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
5 dag drożdży
ok 2 szklanki mleka
1/4 kostki margaryny
11 łyżek cukru
masło do roztopienia
cukier
cynamon
Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. 0,5 szklanki mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać. Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min. W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szklanki mleka podgrzać, jajka rozmieszać.
Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze. Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min. Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min. Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem.
NALEŚNIKI Z SEREM BIAŁYM
ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
1 jajko
nadzienie:
ok 25 dag sera białego
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 łyżki cukru kryształ
tłuszcz do smażenia
Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć. Smażyć cienkie naleśniki. Ser biały pognieść widelcem, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać ser biały, zwinąć.
KOPYTKA NA SŁODKO
1,5 kg ziemniaków
Mąka ziemniaczana - ile zabierze
2 jajka
1 łyżka soli
Masło do polana
Cynamon do smaku
Cukier kryształ do smaku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,
Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę.
Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
KOPYTKA RUSKIE (ze serem)
80 dag ziemniaków
30 dag sera białego
mąka ziemniaczana
1 jajko
łyżka soli
masło do polania kopytek
cynamon, cukier do smaku
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ser biały zmielić w maszynce lub pognieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony ser, lekko wymieszać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dobrze wyrobić. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem). Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.
MAKARON Z WINOGRONAMI
4 garście makaronu świderki
120g sera białego
kiść winogron
masło do polania
cukier, cynamon do smaku
Makaron ugotować. Masło roztopić w rondelku. Makaron wyłożyć na talerz, posypać serem białym, polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem. Ułożyć winogrona przecięte na połówki.