Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad na słodko

Kopytka, kluski, knedle to jedne z wielu propozycji obiadów w wersji na słodko.

Piątkowy bezmięsny obiad zazwyczaj przyrządzam w wersji na słodko, z czego najbardziej zadowolony jest mój syn, niespełna 3 latek.

Co takiego możemy przyrządzać na taki obiad? Otóż kluski, kopytka z owocowym nadzieniem, kluski na parze, makaron z owocami czy naleśniki w wersji słodkiej.

Kopytek i klusek raczej przyrządzam więcej, część z nich mrożę i mam jak znalazł na obiad, gdy rodzina o nie poprosi.

 

KLUSKI Z OWOCAMI np. jagody, maliny,

0,5 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana – ile zabierze
250g sera białego półtłustego
1 jajko
płaska łyżeczka soli

jagody, maliny lub inne owoce do nadzienia

cukier kryształ, cynamon do smaku
masło do polania

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę, lekko przestudzić. Przecisnąć ser biały, ciasto zagnieść. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajko i dobrze wyrobić, na gładką masę.

Rękoma urywać kawałek ciasta. Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, ułożyć na niego owoc, zlepić w kulkę.

Zagotować wodę w garnku, posolić. Wrzucać kluseczki do gotującej się wody, czas gotowania - od wypłynięcia na górę ok 5-7 min.

Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Obiad na słodko

BABCINE KLUSKI NA PARZE

60 dag mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
5 dag drożdży
ok 2 szklanki mleka
1/4 kostki margaryny
11 łyżek cukru

masło do roztopienia
cukier
cynamon

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. 0,5 szklanki mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać. Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min. W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szklanki mleka podgrzać, jajka rozmieszać.

Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze. Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min. Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min. Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min. W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem. Obiad na słodko

NALEŚNIKI Z SEREM BIAŁYM

ciasto na naleśniki:
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
1 jajko

nadzienie:
ok 25 dag sera białego
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 łyżki cukru kryształ

tłuszcz do smażenia

Składniki ciasta dokładnie ze sobą połączyć. Smażyć cienkie naleśniki. Ser biały pognieść widelcem, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Na usmażone naleśniki nakładać ser biały, zwinąć. Obiad na słodko

KOPYTKA NA SŁODKO

1,5 kg ziemniaków

Mąka ziemniaczana - ile zabierze

2 jajka

1 łyżka soli

Masło do polana

Cynamon do smaku

Cukier kryształ do smaku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę,
Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dodać jajka i dobrze wyrobić, na gładką masę.
Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Obiad na słodko

KOPYTKA RUSKIE (ze serem)

80 dag ziemniaków
30 dag sera białego
mąka ziemniaczana
1 jajko
łyżka soli
masło do polania kopytek
cynamon, cukier do smaku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ser biały zmielić w maszynce lub pognieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony ser, lekko wymieszać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dobrze wyrobić. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem). Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem. Obiad na słodko

MAKARON Z WINOGRONAMI

4 garście makaronu świderki
120g sera białego
kiść winogron
masło do polania
cukier, cynamon do smaku

Makaron ugotować. Masło roztopić w rondelku. Makaron wyłożyć na talerz, posypać serem białym, polać roztopionym masłem i posypać cukrem i cynamonem. Ułożyć winogrona przecięte na połówki. Obiad na słodko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak