Szpinakowe kluski z kapustą pekińską
80 dkg ziemniaków
80 dkg szpinaku świeżego
mąka ziemniaczana
2 łyżki czubate mąki pszennej
sól
kapusta:
1/2 kapusty pekińskiej
20 dkg boczku wędzonego
1 marchewka
1 por biała część mała
1 cebula
sól, pieprz
natka pietruszki
olej rzepakowy
Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję. W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami. Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam i robię w nich dziurkę. Kluski wrzucam do gotującej się wody i gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
Kapustę drobno kroję. Marchewkę obieram i ścieram na tarce jarzynowej drobnej.Kapustę z marchewką wrzucam do niewielkiej ilości wrzącej wody i gotuję dwie minuty, następnie odcedzam. Boczek pokrojony przesmażam na oleju. Przekładam go na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję pokrojony por. Do kapusty dodaję cebulę z porem, boczek. Doprawiam solą, pieprzem. Kluski podaję z kapustą, posypuję natką.
Figowa sałatka ze szpinakiem
100 g szpinaku baby
2 figi świeże
10 gron winogrono ciemne
6 pomidorów suszonych
100 g ser camembert z ziołami
1nektarynka
2 łyżki Prażone Ziarna
3 łyżki sosu vinaigrette
olej
Szpinak myje i osuszam, układam na talerzu.Dodaję pokrojone na cząstki figi oraz grona winogron wcześniej umyte. Suszone pomidory wyjmuję z zalewy i kroję. Brzoskwinię dzielę na cząstki i grilluję na patelni grillowej na odrobinie oleju. Wykładam na ręcznik papierowy. Dodaję do sałatki razem z pokrojonym camembertem. Posypuję ziarnami i polewam sosem vinaigrette.
Chleb szpinak z awokado
1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
4 szklanki mąki pszennej typ 650
1 awokado
100 g szpinaku świeżego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
2 ziemniaki ugotowane
1 łyżeczka soli płaska
Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części.
Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, dwie łyżki wody i miksuję blenderem. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma. Do drugiej części ciasta dodaję pokrojone awokado, pół szklanki mąki i wyrabiam ciasto też.Ciasto nie może być rzadkie bo będzie się kleić do stolnicy. Ciasto przekładam do jednej miski i odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleby na kratkę, spryskuję wodą zimną i przykrywam ściereczką.
Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą
ciasto na pierogi:
250 g mąki pszennej
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki oleju rzepakowego
80 g szpinaku
1/3 szklanki gorącej wody
farsz:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
20 dkg boczku wędzonego
6 liści dużych kapusty pekińskiej
sól, pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki
Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję olej i miksuję blenderem. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę oliwy i wrzucam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch.
Boczek kroję i przesmażam na oleju.
Kaszę gotuję w 2/3 szklance wody. Jak kasza wchłonie wodę wstawiam garnek pod koc na 30 minut. Kapustę drobno kroję i wrzucam ją do wrzącej wody. Gotuję dwie minuty i odcedzam. Do kaszy dodaję kapustę, boczek, doprawiam solą, pieprzem. Pierogi podaję z boczkiem posypuję natką.