Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto – klasyk włoskiej kuchni na 5 sposobów

Kremowa konsystencja, niepowtarzalny smak oraz wykwintność i prostota w jednym – to główne cechy tego pysznego dania rodem z Włoch.

Wbrew powszechnej opinii, risotto to danie proste w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać, że to także danie wymagające. Sekretem udanego risotto są składniki najwyższej jakości - dobry ryż, świeże masło i najlepszy domowy bulion.
Do risotta najlepiej użyć specjalnej odmiany ryżu o okrągłych ziarnach, które podczas wchłaniania płynu, nie rozpadają się, zachowując swą jędrność, ale jednocześnie, dzięki skrobi, świetnie zagęszczają gotowe danie i nadają mu kremowej konsystencji. Idealny ryż do risotto to arborio, carnaroli, originario lub vialone nano. W prawdziwym włoskim risotto ważny jest również dodatek białego wina, można jednak z niego zrezygnować i do potrawy użyć po prostu esencjonalnego, domowego bulionu. Sekretem kremowego risotto jest dodatek masła oraz twardego, długo dojrzewającego sera żółtego (np. parmezanu), który dodatkowo podkreśli smak pozostałych składników i nada daniu lekko pikantnego smaku. Ważne jest, by bulion dodawany do ryżu był gorący oraz dodawany stopniowo. Proces powolnego wchłaniania bulionu przez ryż wpływa na delikatną, kremową konsystencję dania oraz jego niepowtarzalny smak. Pamiętając o tych kilku zasadach można przygotować ten włoski klasyk w swojej kuchni. Dobór pozostałych składników jest kwestią gusty, jednak do tego typu dania świetnie sprawdzi się dodatek delikatnego mięsa (pierś z kurczaka), owoców morza i świeżych, kolorowych warzyw. Gorąco polecam.

Risotto z krewetkami i zielonym groszkiem

Risotto – klasyk włoskiej kuchni na 5 sposobów
Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio)
1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 średnia cebula
20 oczyszczonych krewetek (użyłam mrożonych)
1 szklanka zielonego groszku (użyłam mrożonego)
3 łyżki startego parmezanu
1-2 ząbki czosnku 
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
2 łyżki masła
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 


Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Przed końcem gotowania dodać zamrożony groszek i wymieszać. 
Na drugiej patelni rozpuścić 2 łyżki masła. Rozmrożone krewetki, osuszyć i smażyć na rozgrzanym maśle z każdej strony po ok. 2 minuty. Posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Do risotto dodać krewetki, łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.


Risotto z suszonymi pomidorami i grillowaną piersią kurczaka

Risotto – klasyk włoskiej kuchni na 5 sposobów
Składniki:
200 g ryżu do risotto (arborio)
40 g masła 
2 szalotki 
1 litr domowego bulionu drobiowego
4 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
8 suszonych pomidorów z zalewy
czarny pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Pierś z kurczaka:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka oleju 
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżki suszonego tymianku 
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
sól (opcjonalnie)

Pierś z kurczaka: Każdy filet przeciąć na pół. Składniki marynaty wymieszać. Marynatą zalać mięso. Odstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Mięso wyjąć z lodówki minimum 30 minut przed smażeniem. Piersi grillować z obu stron na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym.  

Risotto: Masło rozpuścić na patelni, dodać posiekane w drobną kostkę szalotki. Zarumienić. Do cebuli wsypać suchy ryż i smażyć (cały czas mieszając) do czasu, aż będzie szklisty. Stopniowo dolewać po 1 chochelce gorącego bulionu. Każdą kolejną chochelkę bulionu dodać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn z patelni. Bulion dolewać do czasu, aż ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Do risotta dodać posiekaną natkę pietruszki, pokrojone na wąskie paski pomidory oraz starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i (opcjonalnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Rady: Do risotta można dodać kieliszek wytrawnego, białego wina. 

Risotto z warzywami i kurczakiem

Risotto – klasyk włoskiej kuchni na 5 sposobów
Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio) 
1 1/2 litra gorącego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła
1 średnia cebula
1 mała cukinia
1 mała czerwona papryka
250 g piersi z kurczaka
1/3 szklanki startego parmezanu
1 ząbek czosnku  
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1 łyżka oleju
3 łyżki posiekanej natki pietruszki 

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć pokrojoną na paski i przyprawioną solą i pieprzem pierś z kurczaka. Cukinię i paprykę pokroić w drobną kostkę. 
Na drugiej, głębszej patelni rozgrzać oliwę z 2 łyżkami masła. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. W połowie gotowania dodać warzywa, podsmażonego kurczaka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec dodać łyżkę masła i starty ser. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Posypać natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu.

Kremowe risotto z dynią i kurczakiem

Risotto – klasyk włoskiej kuchni na 5 sposobów
Składniki:
300 g ryżu do risotto (arborio) 
250 g dyni
250 g piersi z kurczaka
1 średnia cebula
1 1/2 litra gorącego domowego bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła 
1/3 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
1/2 łyżeczki kurkumy
sól (opcjonalnie)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/2 łyżki świeżego tymianku 

Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła z łyżką oliwy. Dynię podsmażyć z kurkumą, solą i pieprzem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni usmażyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dyni. 
Na drugiej patelni rozpuścić łyżkę masła z łyżką oliwy. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć chwilę do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, dynię i pierś z kurczaka, tymianek. Doprawić do smaku pieprzem i (ewentualnie) solą. Podawać od razu po przygotowaniu.

Risotto z pieczarkami

Risotto – klasyk włoskiej kuchni na 5 sposobów
Składniki:
300 g ryżu arborio
300 g pieczarek
1 średnia cebula
1/3 szklanki startego sera grana padano (lub parmezanu)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-1 1/2 litr gorącego domowego bulionu warzywnego
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)


Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła. Dodać pieczarki i smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu i zarumienienia się pieczarek. Pieczarki przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę, dodać łyżkę masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć krótko do zeszklenia. Dodać ryż i smażyć mieszając, do czasu, aż ryż pokryje się masłem z oliwą i zrobi się lekko przeźroczysty. Do ryżu wlewać po chochelce gorącego buliony. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodać kolejną porcję buliony. Postępować tak do czasu, aż ryż wchłonie bulion i stanie się miękki. Na końcu dodać łyżkę masła, starty ser, pieczarki oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu. 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak