Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Propozycje dla najmłodszych

W sklepie dostępnych jest wiele dań w słoiczkach dla dzieci, ja jednak wolałam gotować dla swojego synka, a te sklepowe pozostawić jako wyjście awaryjne na wyjazd.

Gdy synek wchodził w etap rozszerzania diety, postanowiłam gotować dla niego samodzielnie, a dostępne w sklepie słoiczki wykorzystywać na wyjazd gdzie te domowe po prostu mogłyby się zepsuć nieprzechowywane w lodówce.

Syn uwielbiał gotowane przeze mnie obiadki. Polecam takie wyjście każdej mamie. Cieszę się że tak postanowiłam, gdyż nie mam teraz żadnego problemu z jego wyżywieniem, zje wszystko co mu się przygotuje.

 

 

Poniżej przedstawiam kilka propozycji zup i nie tylko:

Zupka dla maluszka powyżej 6 miesiąca

1 udko z królika lub z kurczaka
1 większa marchew
1 pietruszka korzeń
4-5 różyczek brokuła
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ziemniaczki

Udko z królika/kurczaka umyć, wrzucić do zimnej wody, zagotować. Odlać wodę, mięso przepłukać pod bieżącą wodą, zalać ponownie zimną wodą, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę korzeń. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Różyczki brokuła i ziemniaki ugotować w osobnych garnuszkach. Mięso z udka obrać, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, połączyć ze sobą, dodać ugotowane różyczki brokuła i ziemniaki oraz dwie chochelki rosołku, zblendować. Dodać oliwę z oliwek i ponownie zagotować. Propozycje dla najmłodszych

UWAGA: Ilość rosołku należy dodać tak by uzyskać żądaną konsystencję.

Jarzynowa z ryżem dla maluszka 5m+

1 skrzydełko z kurczaka
1 większa marchewka
1 pietruszka korzeń
2 łyżki ryżu
600ml wody zimnej
1 łyżka oliwy z oliwek

Skrzydełko zagotować, wylać wodę, ponownie zalać zimną wodą. Dodać pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę, gotować do miękkości. Ryż ugotować. Mięso ze skrzydełka obrać, marchew i pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki, dodać ryż i połowę bulionu, zblendować. Zagotować, dodać łyżkę oliwy z oliwek i ponownie zagotować. Propozycje dla najmłodszych

Szpinakowa dla maluszka 6m+

1 udko z królika lub z kurczaka
1 większa marchew
1 pietruszka korzeń
2 łyżki mrożonego szpinaku
1 łyżka oliwy z oliwek

Udko z królika/kurczaka umyć, wrzucić do zimnej wody, zagotować. Odlać wodę, mięso przepłukać pod bieżącą wodą, zalać ponownie zimną wodą, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki marchew i pietruszkę korzeń. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Szpinak rozmrozić w garnuszku na ciepłym palniku. Mięso z udka obrać, marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, połączyć ze sobą, dodać rozmrożony szpinaki oraz dwie chochelki rosołku, zblendować. Dodać oliwę z oliwek i ponownie zagotować. Propozycje dla najmłodszych

Zupa z dorsza dla malucha 8m+

1 marchew
1 pietruszka korzeń
60g dorsza świeżego
2 gałązki koperku świeżego
ok 3 łyżki grysiku błyskawicznego
woda

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, dodać dorsza i zalać zimną wodą, tak by zarówno warzywa jak i ryba była przykryta. Gotować do miękkości. Dodawać stopniowo grysik, cały czas mieszając, na koniec dodać posiekany drobno koperek, zagotować. Warzywa wraz z rybą pognieść widelcem przed samym podaniem dziecku. Propozycje dla najmłodszych

Gdy maluszek już dobrze radzi sobie z gryzieniem, powoli staramy się by cząstki dań były większe.

Jarzynowa z grysikiem

1 większa marchew
1 pietruszka korzeń
ok 5 różyczek brokuła
1/4 selera
1 skrzydełko
3-4 łyżki grysiku błyskawicznego
odrobina soli do smaku

Skrzydełko opłukać pod bieżąca wodą, wrzucić do garnka i zalać wodą. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, seler w kostkę, dodać do garnka i gotować wraz ze skrzydełkiem do miękkości. Mięso ze skrzydełka obrać, Do zupy dodać różyczki brokuła oraz mięso ze skrzydełka, gotować do miękkości brokuła. Wsypywać powoli grysik, gotować kilka minut, przyprawić odrobiną soli do smaku. Propozycje dla najmłodszych

A gdy synek skończył roczek po raz pierwszy zrobiłam mu kolorowe naleśniki tygryski dla dzieci. W takiej kolorowej formie bardzo mu smakowały, a jak wiadomo dzieci jedzą oczami, co jeszcze bardziej zachęciło go do spróbowania.

 

Jasne ciasto:
1 szklanka mleka
1/2 szklanka wody
1/2 szklanki cukru kryształ
1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki
1 jajko

Ciemne ciasto:
0,5 szklanka mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru kryształ
2 łyżeczki kakao

nadzienie:
ok 25 dag sera białego
3-4 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 łyżki cukru kryształ

dżem truskawkowy lub malinowy
1 banan
tłuszcz do smażenia

Składniki na ciasto jasne i ciemne wymieszać w osobnych garnuszkach. Ser pognieść widelcem, dodać cukier i śmietanę, dokładnie wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wlać chochelkę jasnego ciasta rozlewając na powierzchni patelni, odczekać kilka sekund i łyżką nabrać ciemne ciasto i wykonać "esy-floresy". Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na naleśnik nałożyć ser biały, zwinąć w rulon. Naleśniki pokroić w 2cm paski. Naleśniki ze serem ułożyć na talerzyku, środek wypełnić dżemem, ułożyć wokół plasterki banana.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak