Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe pieczywo – bułki

Kto nie lubi świeżego, pachnącego pieczywa z chrupiącą skórką? Samodzielnie upieczone bułki najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowanie obficie świeżym masłem i podane z kubkiem kakao. Będą też świetnym dodatkiem do świątecznego śniadania.

Bułki przygotowane na drożdżach mają wiele zalet. Nie wymagają długie czasu wyrastania, można przygotować je dzień wcześniej i z pewnością znikną szybciej, niż się pojawiły. Domowe pieczywo ma jeszcze jedną zaletę. Dla osób ceniących sobie doskonały smak z pewnością ważne będzie to, z jakich składników jest przygotowane. Domowe pieczywo, nie zawiera substancji konserwujących i spulchniających, nie jest także wcześniej mrożone, co często zdarza się w przypadku bułek kupionych w marketach.
Co może być lepszego od domowego, pysznego pieczywa podanego do uroczystego, świątecznego śniadania? Zachęcam do spróbowania tego wypieki, bo smak samodzielnie upieczonych bułeczek nie ma sobie równych.


Bułki pełnoziarniste

Domowe pieczywo – bułki

Domowe pieczywo – bułkiSkładniki (na ok. 8 bułek):
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej typ 650
200 ml mleka 3,2%
100 ml wody
20 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 3/4 łyżeczki soli
25 g siemienia lnianego
25 g sezamu
3 łyżki oleju rzepakowego
Dodatkowo:
1 łyżka mleka (do wysmarowania bułek)
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego

Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąki wymieszać z solą, sezamem i siemieniem. Do mąki dodać mleko z podrośniętymi drożdżami oraz wodę. Stopniowo wyrabiać ciasto dolewając olej. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i z łatwością odchodzić od dłoni. Gotowe ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do porośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 równych części (u mnie każda porcja ciasta ważyła 114 g). Z każdego kawałka ciasta uformować kulkę. Lekko ją spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki przykryć czystą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie wierzch bułek posmarować mlekiem i posypać wymieszanymi ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika (grzałka góra-dół) nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg, aby bułki ładnie się zarumieniły. Bułki studzić na kratce. Smacznego!

Rady: Ciasto na bułki można także wyrobić w robicie lub w automacie do wypieku chleba, gdzie może także rosnąć.


Bułki pszenne

Domowe pieczywo – bułki

 

Składniki:
500 g mąki 
150 ml mleka
130 ml wody
15 g świeżych drożdży
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki stopionego masła 

Z ciepłego mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i wyrabiając stopniowo dodać stopione masło. Wyrabiać ciasto (ręcznie, w automacie do chleba lub robocie) do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto chwilę wyrobić i podzielić ciasto na równe porcje. Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zlepieniami do dołu. Bułki przykryć czystą ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i w środku (za pomocą tępej strony noża) zrobić wgłębienie, "nacinając" prawie do spodu. Bułki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut lub do czasu, aż zrobią się rumiane. Studzić na kratce. 

Rady: Bułki można także posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Z tej porcji wyjdzie 10 małych bułek lub 7-8 większych. 
Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję termoobiegu, aby bułki ładnie się zarumieniły.


Bułki z lodówki ze słonecznikiem 

Domowe pieczywo – bułki
Składniki:
470 g mąki pszennej (lub mąki pełnoziarnistej)
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka (250 ml) wody
1 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 jajko + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Do posypania: ziarna słonecznika, sezam, mak 


Drożdże mieszamy z cukrem do rozpuszczenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej, wodę i drożdże. Solimy i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć i wstawić do lodówki (tak, do lodówki!) na całą noc lub cały dzień. Ciasto w tym czasie pięknie wyrośnie podwajając swoją objętość. Po tym czasie ciasto odgazować rzucając energicznie na stolnicę. Formować małe bułeczki i układać na wysmarowanej olejem blaszce w znacznych odstępach. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami. Pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20 minut. Wstawić do nagrzanego do 225 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec około 17-20 minut.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak