Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne placuszki

Coraz więcej osób przygotowuje placuszki w wersji wytrawnej, zamiast na słodko. Tym razem przedstawię inspiracje na placuszki w innej odsłonie, na pewno części z Was przypadną do gustu.

Coraz więcej osób przygotowuje placuszki w wersji wytrawnej, zamiast na słodko. Tym razem przedstawię inspiracje na placuszki w innej odsłonie, na pewno części z Was przypadną do gustu. Placuszki można przygotować ze wszystkich składników jakie tylko nam się zamarzą. Możemy wykorzystać różnego rodzaju mięso wcześniej ugotowane, warzywa różnego rodzaju, kasza, słonecznik, a także wiele innych składników, które zalegają w naszej lodówce, a termin przydatności dobiega już końca. W ten sposób możemy je wykorzystać do przygotowania placuszków. Przygotować placuszki można już w kilka, kilkanaście minut. Mogą zarówno posłużyć na kolacje, śniadanie, jak i na obiad. Do takich placuszków można dodać warzywa, które nasze dzieci nie lubią, ponieważ po przygotowaniu masy i usmażeniu - wszystko zupełnie inaczej smakuje. Tak właśnie swojemu niejadkowi przygotowuję placuszki, które mu bardzo smakują. Mało kto robi placuszki wytrawne, a przecież one są takie pyszne. Mają o połowę mniej kalorii, ale też są bardzo smaczne. Placuszki świetnie sprawdzają się też na różnego rodzaju imprezach, zabawach, ponieważ można z nich przygotować mini torciki wytrawne. Dziś chcę przekonać Was, że torciki wytrawne też mogą pięknie wyglądać, ale i równie dobrze smakować.

Zapraszam na smaczne przepisy placuszków

 Torcik z zielonego groszku

Wytrawne placuszki

Składniki na placuszki :

  • groszek konserwowy 1 szklanka
  • jajka 2 
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • cukier kryształ 1 mała łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • sól
  • mleko 30 ml
  • olej 2 łyżki

Składniki na sos :

  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • ząbek czosnku 1 
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • musztarda delikatesowa 1 łyżka
  • sól
  • czarny pieprz mielony Prymat

Składniki inne :

  • żółty ser starty do posypania 

Wykonanie :
Groszek odcedzamy z puszki opłukujemy w wodzie i przekładamy do miski.
Groszek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą oraz i pieprzem. Do gotowej masy wbijamy jajka, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy do uzyskania masy. Pod sam koniec miksowania dodajemy mleko, powoli i jeszcze raz doprawiamy przyprawami solą oraz pieprzem. Całość jeszcze chwilę razem mieszamy i wszystko miksujemy. Na rozgrzanej patelni dajemy małe placuszki, można chochelką zrobić i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia się.

Wykonanie sosu jogurtowo-czosnkowego:
Czosnek zetrzeć na tarce, dodać jogurt oraz pozostałe składniki - całość mieszamy.
Gotowe placuszki smarujemy sosem jogurtowo-czosnkowym i układamy placuszki w kształcie torcika wierzch udekorować startym serem żółtym i pietruszką.

Torcik z cukinii

Wytrawne placuszki

Lista składników:

• cukinia 1 średnia
• cebula 1 duża
• jajka 2
• ser żółty 20 dag
• mąka pszenna 3 łyżki
• olej do smażenia
• słodka papryka Prymat
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• curry
• kurkuma
• pieprz biały Prymat

Składniki na nadzienie :
• marchew 2
• cebula 1
• majonez 3 łyżki
• koperek do dekoracji
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat

Wykonanie :
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko odsączamy z wody. Cebulę kroimy w kostkę. Do miski wbijamy jajka, lekko je ubijamy i dodajemy przyprawy: kurkumę, paprykę słodką oraz curry, sól i pieprz. Wszystko lekko mieszamy ze sobą. Do masy dodajemy cukinię, starty ser żółty oraz mąkę. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Wykonanie nadzienia: marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę na mniejszych. Podsmażamy i studzimy. Dodajemy majonez, sól oraz pieprz i całość mieszamy. Placuszki smażymy z obu stron do zarumienienia się. Następnie przekładamy farszem placuszki. Wierzch smarujemy pozostałym nadzieniem i posypujemy koperkiem.

Placuszki z cukinii z pieczarkami, serem żółtym i szynką z sosem ziołowym

Wytrawne placuszki

Składniki :

• cukinia 1/2 z średniej
• usmażone pieczarki 30 dag
• szynka wieprzowa 20 dag
• żółty ser starty 15 dag
• olej do smażenia
• sól
• czarny pieprz mielony Prymat
• jajka 2
• mąka pszenna 5 łyżek

Składniki na sos ziołowy :

• śmietana 30 % 4 łyżki
• musztarda delikatesowa 1 łyżka
• sól
• Sól ziołowa- MŁYNEK
• Pieprz czarny- MŁYNEK

Wykonanie :

Cukinię myjemy osuszamy następnie kroimy na mniejsze kawałki. Następnie cukinię ścieramy na dużych oczkach lub dajemy je do robota kuchennego (ja robiłam w robocie kuchennym). Startą cukinie doprawiamy przyprawami. Pieczarki podsmażamy na patelni około 15 minut. Ser żółty zwijamy w ruloniki i kroimy na cieniutkie paseczki. Szynkę kroimy w kostkę. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe placuszki smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru z każdej strony.

Wykonanie sosu czosnkowego:
Wszystkie składniki dajemy do małego naczynia i razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut .

Placuszki szpinakowe

Wytrawne placuszki

Składniki:

• szpinak świeży około 13 listków
• mąka pszenna 3 łyżki
• mleko 3,2% 2 łyżki
• sól do smaku szczypta
• czarny pieprz mielony Prymat szczypta
• jajka 2
• olej do smażenia
• czosnek ząbki 2

 

Wykonanie :

Szpinak myjemy następnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dajemy szpinak z posiekanymi drobno ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem, co jakiś czas mieszając. Szpinak podsmażamy 2-3 minuty. Mąkę mieszamy z jajkiem, przyprawami oraz szczyptą przyprawy kucharek. Następnie do miski dajemy podsmażony szpinak i całość dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Na rozgrzaną patelnie dajemy po 1/2 chochelce masy i smażymy z obu stron do zarumieniona się placków .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak