Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zamykamy pomidory w słoiki kilka pomysłów

Dobrze wiemy, że zimą trudno o dobre przetwory z pomidorów a i smak surowych dlatego odbiega od sezonowych.

Pewnie każdy z Was wie, że pomidory są smaczne i zdrowe. Najwięcej mają potasu i warto jeść ich duże ilości gdy jest na nie sezon. Oczywiście najsmaczniejsze są te wyhodowane na naszych działkach. Bo potem te kupne zimą niczym nie przypominają smacznych naszych krajowych pomidorów. Coraz częściej i coraz więcej jest różnych gatunków, kształtów i barw pomidorów. Dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszam Was po kilka pomysłów na smaczne przetwory pomidorowe. Zimą takie przetwory przypomina nam smak letnich i jesiennych pomidorów zerwanych prosto z krzaka. Nie ma nic lepszego jak pyszna potrawa z tak przygotowanych przetworów.

 

Szybki sos pomidorowy

 

Zamykamy pomidory w słoiki kilka pomysłów

2 kg pomidorów czerwonych
2 kg pomidorów żółtych
1 pęczek bazylii
2 łyżki soli

W dużym garnku zagotować wodę,
W drugim garnku przygotować zimną wodę.
Umyte pomidory ponacinać na krzyż.
Wrzucić je do wrzątku i parzyć około 1 minuty.
Po tym czasie wyjąć pomidory łyżką cedzakową i włożyć je do zimnej wody na około minutę.
Pomidory wyjąć z wody, zdjąć z nich skórkę i usunąć wszystkie stwardniałe części.
Obrane pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do rondla i zagotować.
Gotować około 10 minut, dodać pęczek bazylii i posolić.
Gotować jeszcze 2 minuty, usunąć bazylię.
Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
Słoiki odwrócić do góry dnem na około minutę, po czym z powrotem odwrócić.


Sos pomidorowy do pizzy

 

zmiksowane pomidory 450 ml
czosnek posiekany 2 ząbki
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

W garnku rozgrzać oliwę z czosnkiem. Dodać pomidory, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15 minut od czasu do czasu mieszając.


Pomidory na zimową zupę

 

Zamykamy pomidory w słoiki kilka pomysłów

1,5 kg pomidorów ( u mnie żółte i czerwone )
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 łyżki cukru

Pomidory umyć, pokroić na kawałki.
Czosnek obrać, opłukać.
Pokrojone pomidory wkładać z czosnkiem partami do wysokiego naczynia i dokładnie zmiksować blenderem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i wymieszać.
Pomidorami napełnić wyparzone słoiczki, zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka z wodą.
Pasteryzować 30 minut. potem wyjąć słoiki, wystudzić i odstawić w chłodne miejsce.


Ostry sos pomidorowy

 

Zamykamy pomidory w słoiki kilka pomysłów

2 kg pomidorów ( u mnie różne gruntowe gatunki )
5 ząbków czosnku
2 kwaśne jabłka
20 - 25 liści świeżej bazylii
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej czubrycy
sól morska do smaku
pieprz czosnkowy do smaku
pieprz ziołowy do smaku
1 łyżka przyprawy pomidory z czosnkiem i bazylią
pieprz cayenne do smaku
cukier trzcinowy do smaku
50 ml oleju rzepakowego

Pomidory umyć, wyciąć zdrewniałe części przy szypułce, pokroić na kawałki i wrzucić do miski.
Jabłka razem ze skórką zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać obrany i posiekany czosnek, bazylię i pokrojony na kawałki seler oraz starte jabłka i blenderem zmiksować.
Pomidory przelać do garnka, wlać olej i gotować 30 minut od zagotowania od czasu do czasu mieszając.
Po 30 minutach dodać przyprawy i dalej sos gotować bez przykrycia około 30-40 minut.
Ewentualnie sos doprawić i gotować jeszcze 10 minut.
Gorący sos rozlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić zakrętki i postawić słoiczki do wystygnięcia do góry dnem.
Gdy będą zimne odwrócić i wstawić do chłodnego miejsca.
Można słoiki kilka minut pasteryzować.


Pomidorki koktajlowe z czosnkiem

 

Pomidorki koktajlowe ( różne kształty i kolory )
Na 1 mały słoik :
1 ziele angielskie
1/3 ząbka czosnku
1 liść laurowy
2 -3 ziarna kolorowego pieprzu
sól do smaku
woda

Do wyparzonych słoiczków wrzucić umyte pomidorki ( nie ugniatać ).
Do każdego słoiczka dodać pokrojone w plasterki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Wodę posolić do smaku i zalać nią pomidorki w słoikach.
Słoiki zakręcić zakrętkami i wstawić do garnka z wodą i pasteryzować od zagotowania wody przez 20 minut.
Po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka, odwrócić do góry dnem i zostawić do wystudzenia.
Zimne wstawić do chłodnego i przewiewnego miejsca.


Pomidory suszone w ziołach

 

Zamykamy pomidory w słoiki kilka pomysłów

1,5 kg pomidorów Lima
2 łyżeczki soli morskiej z ziołami
ok 500 ml oleju rzepakowego

Pomidory umyć i przekroić wzdłuż na pół.
Połówki pomidorów ułożyć na półkach suszarki do grzybów skórką do dołu i suszyć kilkanaście godzin
Potem gdy są ususzone przełożyć do wyparzonych słoiczków i wsypać do każdego po łyżeczce soli morskiej z ziołami.
Następnie w rondelku zagrzać olej ale tak aby nie był ani za chłodny ani za gorący.
Olejem zalać pomidory i szybko zakręcić zakrętki.
Zostawić do wystudzenia a potem przechowywać w lodówce.
Jeśli mamy dużo słoiczków to należy je zapasteryzować.

jola91 01.09.2016 21:53
W tym roku pomidory wyjątkowo ładnie obrodziły, więc sprawdzone przepisy na ich wykorzystanie przydadzą się na pewno ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak