Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka - na zdrowie!

Sezon na paprykę w pełni, jest prawdziwym bogactwem witaminy C, więc tym bardziej warto ją wykorzystywać w kuchni.

Czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa, a nawet biała - od wyboru do koloru, każda z nich jest smaczna i zdrowa, myślę, że do jedzenia jej nie trzeba szczególnie namawiać, bo doskonale smakuje w każdej potrawie.

Jedzenie papryki zmniejsza apetyt i przyspiesza spalanie tłuszczu, z czego najbardziej cieszą się osoby na diecie. Oprócz tego wspomaga procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia.

Najwięcej witaminy C jest w czerwonej papryce, jednak każda inna również zawiera jej dużą dawkę (jest jej ok. pięciokrotnie więcej niż w cytrynie). Posiada również sporo witamin z grupy B oraz wapń, potas, żelazo i magnez.

Kolorowa papryka nie tylko cieszy oczy, ale także w zależności od koloru różni się właściwościami:

  1. Papryka czerwona - pozytywnie wpływa na wzrok i skórę, bo oprócz dużej dawki witaminy C, dostarcza również sporo beta-karotenu.
  2. Papryka zielona - polecana szczególnie kobietom w ciąży i planującym posiadanie potomstwa, ze względu na to, że jest skarbnicą kwasu foliowego, zawiera również witaminę E.
  3.  Papryka żółta - podobnie jak zielona, zawiera witaminę E, a także luteinę, która zapewnia dobre widzenie.

 

Papryka w kuchni ma bardzo wiele zastosowań, można ją nie tylko faszerować, ale także dodawać do kanapek, sosów, sałatek, czy mięsnych roladek. Smaczny jest także krem z pieczonej papryki, czy popularne leczo, dzięki któremu papryka zyskała na popularności.
Oprócz tego można ją marynować w słoikach i zimą podawać do obiadu lub przygotować coś na bazie marynowanej papryki.

 

Pasta paprykowa

Papryka - na zdrowie!

Składniki:

  • duża papryka czerwona
  • 200 g sera feta

 

Przygotowanie:

Paprykę dokładnie myjemy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut. 

Po upieczeniu paprykę delikatnie przekładamy do garnka, nakrywamy pokrywką i studzimy. Gdy będzie zimna ściągamy skórkę i usuwamy gniazdo nasienne. 
Miąższ przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy lekko rozdrobniony ser feta i blendujemy do czasu połączenia składników. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

 

Papryka faszerowana kuskusem i warzywami

Papryka - na zdrowie!

Składniki:

  • 3 papryki (u mnie czerwone, ale można użyć dowolnej)
  • 50 g kuskusu
  • 50 ml wrzątku
  • 100 g kalafiora
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 g sera żółtego

 

Przygotowanie:

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie mieszamy widelcem.

Do kaszy dodajemy starte na dużych oczkach tarki kalafior i marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler naciowy. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i dodajemy połowę sera startego na drobnych oczkach.

Papryki przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne. Wypełniamy kaszą z warzywami, a na wierzchu wysypujemy resztę drobno startego sera.

Papryki układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C.

 

Mini pizza z papryką i chorizo

Papryka - na zdrowie!

Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • ok. 150 g chorizo
  • 150 g sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • 1 łyżka suszonej bazylii

 

Przygotowanie:

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem. Następnie kładziemy posiekaną cebulę, trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.

Pieczemy 10 minut w 180ºC.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak