Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowy zawrót głowy

Nie każdy je lubi choć nie wiem dlaczego. Są tak pyszne, że aż trudno uwierzyć, że można ich nie lubić.

Czereśnie, pyszne kuleczki. Najlepiej smakują zerwane prosto z drzewa. Dzielą się na wczesne, średnio późne i późne. Ale jak dla mnie najsmaczniejsze są średnio późne. Z czereśni możemy wyczarować smaczne potrawy na deser jak i danie główne. Na straganach już są choć dość drogie. Zapraszam po kilka smacznych inspiracji.

 

Mini pierożki z czereśniami

 

Czereśniowy zawrót głowy

2 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
ok. 3/4 szk gorącej wody
2 łyżki oleju
2 szczypty soli
wydrylowane czereśnie

śmietana 12 % gęsta
cukier do smaku

Przed zabraniem się za ciasto należy umyć i wydrylować czereśnie oraz wymieszać śmietanę z cukrem.
Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Do wody wlać olej a potem wlewać płyn do miski z suchymi składnikami i widelcem połączyć.
Następnie wszystko wyłożyć na blat i zagnieść ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką.
Z ciasta wałkować placek i wycinać kółka szklanką lub literatką.
Na środku układać po jednej czereśni i zlepiać pierożki.
Układać na ściereczce i zakryć też ściereczką, aby nie wyschły.
Pierogi gotować we wrzątku z odrobiną soli i oleju około 2 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi wyjmować łyżką cedzakową na talerze a na koniec polać śmietaną.
Można udekorować czereśniami i listkami mięty.

 

 

Cygara schabowe z czereśnią

 

Czereśniowy zawrót głowy

składniki na 2 porcje
2 plastry schabu (po 100 g)
8 czereśni (wydrylowanych)
sól morska do smaku
pieprz do smaku
ok. 1 szk bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
2-3 jajka


Plastry schabu umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Na każdy kawałek ułożyć w rządku po 4 czereśnie i ciasno zwinąć w roladkę.
Jajka rozbełtać z odrobiną soli w miseczce lub na talerzu a bułkę wysypać na talerz.
Na patelnię wlać olej i rozgrzać go.
Roladki obtaczać w bułce tartej, następnie w jajku, znowu w bułce, jajku i ostatni raz w bułce.
Uformować roladki na kształt cygara dociskając panierkę do roladki schabowej.
Kłaść na oleju i smażyć na złoto brązowy kolor z każdej strony.

 

Francuskie kółeczka z czereśniami

 

Czereśniowy zawrót głowy

30 czereśni
250 g domowego ciasta francuskiego
cukier trzcinowy
jajko do posmarowania

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
Czereśnie umyć, usunąć pestki i przeciąć je na połówki.
Ciasto cienko rozwałkować.
Szklanką wyciąć krążki a potem w połowie literatką wyciąć środki.
Te małe kółeczka można posypać cukrem i potem upiec.
Kółka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a na kółka krążki.
Na środek każdego położyć połówki czereśni i posypać cukrem trzcinowym.
Kółeczka posmarować rozbełtanym jajkiem i blachę wstawić do piekarnika.
Piec około 15 minut i podawać na gorąco lub na zimno.

 

Sernik z czereśniami

 

Czereśniowy zawrót głowy

4 jajka (rozmiar M)
500 g serka twarogowego waniliowego w wiaderku
300 g jogurtu naturalnego gęstego
1 budyń waniliowy (40 g)
1/2 szk cukru
herbatniki typu petitiki
cukier puder do posypania
350 g czereśni + kilka do dekoracji

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem lub margaryną.
Czereśnie umyć, wydrylować i oprószyć mąką.
Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić aż się cukier rozpuści.
Następnie dodać ser, budyń i jogurt i dokładnie wymieszać masę.
Gotową masę wylać na ciastka a potem rozłożyć czereśnie.
Do blachy z wyposażenia kuchenki wstawić inną a w nią wstawić tortownicę z masą sernikową.
Do blachy z piekarnika wlać wodę ( sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej ).
Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę i piec dalsze 30 minut.
Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i sernik zostawić do wystudzenia.
Zimny sernik wyjąć z formy na talerz i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Sernik przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłożonymi czereśniami.

 

Więcej pomysłów znajdziecie w moich przepisach - zapraszam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak