Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak przecierać i przechowywać żywność dla niemowląt?

Przygotowywanie przecierów z owoców, czy warzyw i zamrażanie ich to fantastyczny sposób na zdrowe posiłki dla maluszka i jednocześnie oszczędność czasu. Istnieją różne sposoby przechowywania żywności dla niemowląt . Wybierz ten, który najbardziej ci

Przygotowywanie przecierów z owoców, czy warzyw i zamrażanie ich to fantastyczny sposób na zdrowe posiłki dla maluszka i jednocześnie oszczędność czasu. Istnieją różne sposoby przechowywania żywności dla niemowląt . Wybierz ten, który najbardziej ci odpowiada.

Mrożenie żywności dla niemowląt w formie na kostki lodu

To bardzo wygodna metoda, szczególnie, jeśli kupimy formę, która ma określoną pojemność. Dzięki temu będziemy dokładnie wiedzieć, jakiej wielkości mamy porcje.
Jednocześnie to metoda, która pozwala nam sprawdzić, ile konkretnie zjada maluszek.

Ponieważ foremka jest płaska, będziesz mogła napełnić kilka za jednym razem i nie zajmą w zamrażarce dużo miejsca. Dodatkowo możesz po zamrożeniu przełożyć takie poporcjowane jedzenie do woreczków do zamrażania. Pamiętaj, dokładnie je opisz: co zawierają oraz datę przygotowania posiłku. 

Pamiętaj, żeby przed użyciem foremki umyć ją ciepłą wodą z mydłem. Jeśli producent na to zezwala, możesz ją wyparzyć we wrzątku. Łyżeczką nałóż odpowiednie porcje, a całość owiń folią, chyba, że jesteś szczęśliwą posiadaczką foremki zamykanej.

Mrożenie żywności dla niemowląt na tacce

Na tacy rozściel papier do pieczenia, a na nim rozłóż łyżką porcje przetartych warzyw, czy owoców. Całość (przykrytą folią) włóż do zamrażalnika, a następnie przełóż do woreczków. Oczywiście dobrze je opisz. Wadą tej metody jest to, że tacka zajmuje sporo miejsca w zamrażarce, ale jeśli akurat pod ręką nie masz foremek, jest to najprostsze wyjście z sytuacji.

Mrożenie żywności dla niemowląt w szklanych słoiczkach.

Jeśli zdecydujesz się na taki sposób, przede wszystkim sprawdź, czy słoik ma oznaczenie, że nadaje się do zamrażarki. W innym przypadku szkło może eksplodować. Mogą też pojawić się mikropęknięcia i drobinki szkła dostaną się do posiłku.

Na co zwrócić uwagę podczas mrożenia żywności dla niemowląt?

Standardowo uważa się, że zamrażane posiłki możesz przechowywać od 3 do 6 miesięcy, ale najlepiej je zużyć maksymalnie w ciągu 90 dni.  Najkrócej powinno trzymać artykuły, które zawierają w sobie mleko (mamy czasami dodają swoje mleko do posiłków dla niemowląt) – do dwóch miesięcy. Mięso i ryby do 3 miesięcy, a przeciery warzywne i owocowe  maksymalnie do sześciu miesięcy.

Jak zamrażać surowe warzywa i owoce?

Wybierz dojrzałe owoce. Bardzo dokładnie je umyj, a później osusz. Podziel na niewielkie porcje i włóż do woreczków – oczywiście napisz datę. Jeśli masz niewielkie owoce, np: jagody, zamroź je na tacce, żeby się nie skleiły. Nastaw na czas mrożenia zamrażarkę na jak najniższą temperaturę.

A jak przygotować purée z warzyw i owoców?

To banalnie proste. Gotujesz, studzisz, wrzucasz do blendera lub malaksera i purée gotowe. Możesz robić przeciery z pojedynczych produktów, ale nie bój się łączyć smaków, np: ziemniaka z brokułem, jabłka z batatem czy marchewki z dynią i cynamonem.  Warzywa lub owoce najlepiej upiecz lub gotuj na parze.

Po ugotowaniu i zmiksowaniu, jeśli posiłek jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody lub twojego mleka (jeśli karmisz piersią).

Czy do posiłków mogę dodać przyprawy?

Zrezygnuj z cukru i soli, bo one nie są potrzebne niemowlętom. Inne przyprawy, np: cynamon, tymianek, rozmaryn, papryka możesz dodać, tylko sprawdź, od którego miesiąca można je wprowadzać do diety dzieck

Jakie warzywa i owoce nadają się do zamrażania?

Zobacz przykładowe propozycje

OWOCE       

Jabłka – uwaga, po ugotowaniu mogą stać się brązowe, ale niech kolor cię nie zniechęca.

Jagody - należy je zamrozić w całości rozsypane na tacce, można też jako purée, ale po rozmrożeniu może być bardzo wodniste.

Gruszki mogą być brązowe i po rozmrożeniu wodniste.       

Śliwki dobrze się zamrażają, najlepiej w połówkach.

Dynia bardzo dobrze się zamraża surowa i ugotowana w formie purée.

Truskawki dobrze się zamrażają w postaci surowej, rozsypane na tacce lub w postaci purée gotowanego.

WARZYWA  

Brokuły dobrze się zamrażają, ale najlepiej w kawałkach, nie w postaci purée.

Buraki gotowane purée się dobrze zamraża.  

Marchewka zarówno w postaci kostek, kawałków, jak i przecieru – surowa i gotowana.

Kalafior najlepszy w postaci kawałków.

Słodki ziemniak w postaci purée dobrze się zamraża.

Szpinak siekany dobrze się zamraża.

Cukinia w kawałkach dobrze, w postaci purée może być wodnista.

Pomidory najlepiej zamrażaj w postaci sosu.

Anna Jórczak

www.babyboom.pl


logo babyboom 6 z adresem

 

norweska20 15.06.2016 16:20
przydatne informacje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak