Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cenne nasiona bobu

Powoli nadchodzi sezon na bób. Choć niektórym może nie odpowiadać jego specyficzny zapach lub smak, bób ma wielu amatorów. Warto się do niego przekonać, ponieważ jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i bogaty we właściwości odżywcze.

Powoli nadchodzi sezon na bób. Choć niektórym może nie odpowiadać jego  specyficzny zapach lub smak, bób ma wielu amatorów. Warto się do niego przekonać, ponieważ jest niskokaloryczny, a jednocześnie pożywny i bogaty we właściwości odżywcze.

Bób to roślina strączkowa znana od starożytności, uprawiana przez człowieka od około 5 000 lat. Wzmianki o nim pojawiły się nawet w Biblii. Nasiona bobu można jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Jednak obróbka termiczna powoduje utratę części cennych wartości odżywczych, a także wzrost wartości indeksu glikemicznego, więc w tej postaci bób nie jest polecany diabetykom.- zauważa Beata Prusińska, dietetyk Naturhouse.

Dlaczego warto włączyć bób do diety?

Beata Prusińska - dietetyk Naturhouse wyjaśnia:

1)      Ze względu na wysoką zawartość białka i niewielką ilość tłuszczu bób polecany jest osobom dbającym o sylwetkę. Błonnik zawarty w nasionach syci na długo, usprawnia działanie przewodu pokarmowego i pomaga go oczyścić ze złogów toksyn.

2)      100 gram świeżych ziaren bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w ponad 100%. Zaleca się go więc kobietom starającym się o potomstwo. Kwas foliowy jest niezwykle istotny szczególnie w początkowej fazie ciąży, ze względu na wzrost i rozwój płodu. Powinno się więc zadbać o właściwą podaż tego składnika, aby nie doprowadzić do niedoborów, które mogą skutkować wystąpieniem wad rozwojowych u płodu.

3)      W bobie znaleźć można również znaczne ilości żelaza (przez co pomaga zwalczać anemię), magnezu, miedzi oraz witaminę K, tiaminę i ryboflawinę.

Lubisz bób? Wypróbuj przepis dietetyka Naturhouse na sałatkę z bobem:

Składniki:

  • 150 g młodego bobu,
  • 2 garście sałaty roszponki,
  • 1 jajko na twardo,
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 1/3 czerwonej cebuli,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania: Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać. Pokroić cebulę w piórka, jajko w większą kostkę, pomidorki w ćwiartki. Wszystkie składniki razem wymieszać i połączyć z sosem jogurtowo-czosnkowym (jogurt, oliwa, czosnek, pieprz sól). Smacznego!

Cenne nasiona bobu

 

Konsultacja dietetyczna:

mgr Beata Prusińska

dietetyk kliniczny

dietetyk Naturhouse

Linka2107 16.06.2016 10:02
Super sałatka na pewno wypróbuję, bo uwielbiam bób :) polecam moją sałatkę z bobem http://www.doradcasmaku.pl/przepis/380633/szpinakowa-salatka-z-bobem.html
w mojej kuchni 16.06.2016 09:37
to dla mnie bo dużo ma białka, nie wiedziałam tego...
Jolcia_90 14.06.2016 12:57
Należę do grona osób, które lubią bób :) Nie wiedziałam, że można go jeść na surowo bez gotowania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak