Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczkowe love

Małe, słodkie, niekiedy fikuśne, ale zawsze rozkoszne. Biszkoptowe, kruche, czy francuskie - dla każdego coś innego.

Ciasteczka w dużej mierze przygotowuje się dość szybko, choć są i takie, do zrobienia których potrzeba więcej czasu.

Niezależnie od tego, czy są zrobione z ciasta kruchego, biszkoptowego, czy francuskiego, to na ugoszczenie zarówno dzieci, jak i dorosłych zawsze będą idealne. 

Oprócz pieczonych ciastek można przygotować wafelki przełożone masą, na którą akurat mamy ochotę, które najczęściej znikają jako pierwsze, szczególnie gdy są chrupiące.


Moje ulubione ciasteczkowe propozycje:

Szybkie ciasteczka biszkoptowe (przepis)

Ciasteczkowe love

 

Wafelki motylki z masą z galaretek (przepis)

Ciasteczkowe love

 

Ciasteczka maślane o smaku pomarańczowo-goździkowym (przepis)

Ciasteczkowe love

 

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Ciasteczkowe love

Składniki (na ok. 25 sztuk):

Ciastka:

  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Warstwa kokosowa:

  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • ok. 1/2 puszki masy krówkowej

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masy krówkowej
  • 100 g czekolady białej
  • 100 g czekolady mlecznej

 

Przygotowanie:

Składniki kruchego ciasta szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Dodajemy do nich masę krówkową i dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i szklanką wykrawamy koła. W każdym kole wykrawamy kieliszkiem mniejsze koło, a ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Czekolady rozpuszczamy osobno w kąpieli wodnej.
Każde wystudzone ciastko delikatnie smarujemy masą krówkową i przyklejamy do niego wcześniej przygotowane wiórki kokosowe.
Gotowe ciastka spodem maczamy w czekoladzie i układamy na blasze. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy do czasu, aż czekolada zrobi się twarda.

 

Francuskie ślimaczki z cukrem i cynamonem

Ciasteczkowe love

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier
  • cynamon


Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy, oprószamy cukrem i cynamonem. Zwijamy w ciasny rulon i kroimy talarki o grubości ok. 1 cm.
Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy cukrem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak