Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe wędliny

Wiejskie wędliny nigdy nie dorównają tym sklepowym. Wiejskie wyroby maja to do siebie, że są bez konserwantów, a jeśli już, to zawierają ich bardzo mało. Zapraszam na pyszne domowe wędliny, które goszczą u mnie nie tylko w święta.

Nie ma osoby, która nie lubi domowej swojskiej wędliny. Każdy się nimi zawsze delektuje, zachwyca. Domowe wędliny od wielu lat cieszą się wielką popularnością. Są bardzo smaczne i w dodatku nie zawierają konserwantów, a jeśli już to bardzo małe ilości. Wiadome jest, że przygotowanie domowych wędlin jest pracochłonne, ale dla samego efektu końcowego naprawdę warto. Ten smak, zapach unoszący się w powietrzu jest nie do opisania. Osoby, które przygotowują domowe wędliny, wiedzą, o czym mówię. Dlatego ja od pewnego czasu na bieżąco w domowej wędzarni przygotowuję swoje wyroby. Zazwyczaj robię domową kiełbasę wiejską, kiełbasę czosnkową, wędzony boczek oraz szynki. Większość osób właśnie na święta przygotowuje swojskie domowe wyroby. Na pewno niektórzy już nie raz myśleli, że zrobią domową szynkę czy inny wyrób, ale maja obawy, że nie wyjdzie, będzie za twarda, nie będzie krucha czy soczysta.W dzisiejszym poście zapraszam na przepisy na domową wędlinę, z którymi każdy sobie poradzi.

Zapraszam na przepisy z "domowego zacisza "

Kiełbasa czosnkowa

Domowe wędliny

Składniki :

-łopatka bez kości 5 kg
-mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
-czosnek ząbki ok. 25
-sól do smaku według uznania
-majeranek Prymat 1 łyżka
-czarny pieprz mielony Prymat 1 duża łyżka
-cukier kryształ 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, osuszamy. Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i  mielimy w maszynce. Mięso należy zmielić 2 razy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę, dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotową masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzimy około 4-4.5 godziny.

Boczek wędzony

Domowe wędliny

Składniki :

-boczek surowy 2 kg

Składniki na marynatę :

-ziele angielskie całe 4
-liście laurowe Prymat 4
-woda 5 l
-sól 2 łyżki

Sposób przygotowania :

Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą. Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli. Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia należy obrócić boczek na 2 stronę. Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny, aż boczek będzie miał kolor złoty.

Szynka domowa

Domowe wędliny

Składniki na marynatę :

- ziele angielskie 4 sztuki

- liść laurowy 3 listki

- pieprz czarny

- sól

- czosnkowa

woda 5 l

Składniki inne :

- szynka wieprzowa około 2 kg

Składniki na marynatę przed samym pieczeniem :

- przyprawa do mies

- sól czosnkowa

- miód 2 łyżki

- sól

- pieprz

- musztarda 3 łyżki

Wykonanie :

Składniki z marynaty dać do większego garnka i zalać wodą. Całość zagotować i dobrze wymieszać. Do ostudzonej marynaty dać szynkę i zostawić na 3 dni i co jakiś czas obracać szynkę.  Do małej miski dodać składniki z marynaty gdzie wykorzystamy ją przed samym pieczeniem . Całość dokładnie wymieszać. Po wyciągnięciu z marynaty szynki należy dobrze natrzeć szynkę oraz dać szynkę do siatki na szynkę  i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny w temperaturze 190-200 stopni. Następnie po upieczeniu szynki zostawiamy ją w wyłączonym piekarnika na 30 minut. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.

Maridka19 29.03.2016 12:30
Zgadzam się z Tobą. @Konczi nawet same idealnie smakują:)
Konczi 29.03.2016 12:02
:) uwielbiam domowe wyroby - wędliny takie smakują perfekcyjnie ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak