Z takich jajecznych ozdób szczególnie ucieszą się dzieci, jest to więc dobry sposób na zachęcenie dziecka do zjedzenia jajka.
W zależności od naszych możliwości i wolnego czasu można zrobić przeróżne jadalne dekoracje, by nie podawać wyłącznie jajek w formie pisanek lub faszerowanych.
To również doskonała okazja do kreatywnego spędzenia czasu ze starszymi dziećmi.
Moje dzieci najbardziej lubią:
Kurczaczki
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżeczki majonezu
- kawałek ugotowanej marchewki
- 4 goździki
Przygotowanie:
Jajka obieramy ze skorupek. Odcinamy wierzch na ok. 1/3 wysokości i wyciągamy żółtka, które mieszamy dokładnie z majonezem.
Przygotowanym farszem napełniamy jajka i przykrywamy odciętą częścią jajka.
Z goździków robimy kurczakom oczy, a z marchewki dzióbki.
Pupy zająca
Składniki:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 kropla czerwonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
Obrane jajka ścinamy pod kątem. Większą część układamy na talerzu, a ze ściętej części wykrawamy uszy i łapki zająca.
Niewielką część majonezu mieszamy z barwnikiem. Pozostałą częścią majonezu przyklejamy do jajka łapki i uszy oraz robimy ogonek.
Zabarwionym majonezem na łapkach robimy charakterystyczne plamki.
Myszka
Składniki:
- 1/2 jajka ugotowanego na twardo
- 2 plasterki rzodkiewki
- 2 goździki
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- kawałek szczypiorku
Przygotowanie:
Z rzodkiewki myszce robimy uszy, z goździków oczy, z ziela angielskiego nos i ze szczypiorku ogon.