Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupy-kremy

Coraz częstszy gość na polskich stołach.

Każdy wie że Polacy słyną z " miłości" do zup.
Zupy kremy coraz częściej pojawiają się na naszych stołach.
Można przygotować je o każdej porze roku dostarczając naszemu organizmowi mnóstwo energii i witamin. W zimie przygotowujemy głównie rozgrzewające kremy np. dyniowy na mleczku kokosowym czy też marchwiowy z dodatkiem aromatycznego imbiru a w lecie delikatne, lekkie z sezonowych warzyw często uprawianych we własnych grządkach. Można także podawać je w formie chłodnika wtedy połączymy orzeźwiający napój z lekkim posiłkiem.
Zupy-kremy zachwycają swym kolorem, aksamitnością i konsystencją, którą często dobieramy indywidualnie pod swój gust gotując warzywa w większej lub mniejszej ilości bulionu, wody czy też mleka.
Możemy wyczarować do nich przeróżne dodatki np. domowe grzanki z ziołami, warzywne chipsy, zapiekane bagietki czy też prażone pestki, migdały.
Podawać możemy je także z dodatkiem kwaśnej śmietany czy w lżejszej wersji kleksem jogurtu naturalnego, posypane świeżymi lub suszonymi ziołami.

Zapraszam więc na parę propozycji aromatycznych zup-kremów.

Krem marchwiowy z selerem naciowym i imbirem

Składniki:
2 l. bulionu warzywnego
0,5 kg marchewki
2 pietruszki
2 łodygi selera naciowego
5 ziemniaków
2 cebule
4 ząbki czosnku
5 cm świeżego imbiru
1 łyżka masła
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
Grzanki:
6 kromek chleba
100g masła 82%
1 łyżka ziół prowansalskich

Przygotowanie:
Bulion zagotować.
Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki obrać umyć wraz z selerem naciowym pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bulionu.
Na patelni rozgrzać masło.
Cebulę pokroić w piórka, imbir oraz czosnek posiekać drobno.
Cebulę zrumienić, dodać czosnek z imbirem, przesmażyć.
Zawartość patelni dodać do zupy, gotować do miękkości warzyw.
Doprawić solą oraz pieprzem cytrynowym.
Zupę zmiksować na gładki krem.
Grzanki: Kromki chleba pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, zrumienić chleb, oprószyć ziołami prowansalskimi.
Zupę podawać z grzankami.

Krem pomidorowy z marchewką i maślanymi grzankami

Składniki:
Krem:
4 pomidory
400 g pomidorów krojonych bez skóry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ugotowane marchewki
2 łyżki masła
1/5 l. rosołu
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki suszonej bazylii
2 łyżki suszonego oregano
sól , pieprz
Grzanki:
6 kromek chleba
2 łyżki masła
Dodatkowo:
śmietana 18%
natka pietruszki

Przygotowanie:
Krem: Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać masło, przesmażyć pomidory, dodać pomidory krojone oraz koncentrat.
Smażyć kolejne 5 min. co chwilę mieszając.
Do pomidorów dodać marchewki, wymieszać, poddusić kolejne 5 min.
Pomidory doprawić  ziołami, solą i pieprzem.
Zalać rosołem, doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć zupę z gazu, zmiksować na gładki krem.
W razie potrzeby ponownie podgrzać.
Grzanki: Na patelni na wolnym ogniu rozgrzać masło.
Z chleba odkroić skórki, pokroić w małą kostkę.
Smażyć na maśle do zarumienienia, mieszając by tłuszcz pokrył każdą grzankę.
Krem pomidorowy podawać z kleksem śmietany, natką pietruszki oraz z grzankami.

Krem z białej rzodkwi z bazylią i chipsami z batata

Składniki:
1/2 małego selera
2 pietruszki
1 biała część pora
4 ziemniaki
1 duża biała rzodkiew lub dwie mniejsze (ok 0,5kg)
garść świeżych liści bazylii
1 łyżka suszonych pomidorów
sól i pieprz do smaku
1 średniej wielości batat ( ok 300g.)
olej rzepakowy z płatkami chili

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy.
Pora nacinamy wzdłuż wpłuczemy, kroimy w pół plasterki.
Pietruszkę, selera oraz ziemniaki kroimy w kawałki.
Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy wodą, tyle by je zakrywały.
Gotujemy na pół miękko.
W międzyczasie batata kroimy w cienkie plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Skrapiamy olejem z płatkami chili.
Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.
W połowie pieczenia plastry batata przekręcamy.
Białą rzodkiew kroimy w pół plastry, dodajemy do garnka z warzywami.
Gotujemy zupę do całkowitej miękkości składników.
Doprawiamy suszonymi pomidorami, solą i pieprzem wg. smaku
Liście bazylii zwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy.
Zdejmujemy garnek z ognia, miksujemy blenderem na gładki krem.
Ponownie podgrzewamy.
Podajemy z upieczonymi plasterkami batata oraz listkami świeżej bazylii

Krem szparagowy z cukinią i musztardą

Składniki:
1 kg białych szparagów
1 cukinia
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 ziemniaki
100 g serka topionego kemowego
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
jogurt naturalny

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę przekrawamy na cztery części.
Warzywa zalewamy ok 2 l wody, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy 30 min do miękkości warzyw.
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końce, obieramy delikatnie pomijając główkę szparaga.
Cukinię obieramy, kroimy w plastry.
Do garnka dodajemy szparagi z cukinią oraz serem topiony i musztardę.
Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.
Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gotujemy kolejne 10 min.
Z garnka wyjmujemy parę główek szparagów do dekoracji na talerzu.
Zupę zdejmujemy z gazu.
Miksujemy blenderem na gładki krem.
Podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i główką szparaga.

Krem pietruszkowy z gruszką

Składniki:
2l bulionu warzywnego
4 młode pietruszki
4 młode ziemniaki
2 cebulki dymki
2 twarde gruszki
2 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:
Bulion doprowadzić do zagotowania.
Pietruszki oraz ziemniaki obrać, omyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Dymki pokroić w czwórki.
Warzywa dodać do bulionu.
Gruszki dodać, usunąć gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć chwilkę owoce.
Dodać do gotujących się warzyw wraz z sosem wytworzonym na patelni.
W międzyczasie zupę doprawić.
Zupę gotować do miękkości wszystkich składników..
Zdjąć z gazu , zmiksować na gładki krem.
Zupę podawać z płatkami migdałów.
(Migdały możemy zastąpić kleksem kwaśnej śmietany lub grzankami)

Krem pomidorowy z bazylią

Składniki:
1 kg mięsistych pomidorów
0,5 kg pomidorów koktajlowych
mały słoiczek koncentratu pomidorowego 190g
10 dużych liści świeżej bazylii
2 łyżki masła
1 łyżka pomidorów suszonych z bazylią
1 łyżka suszonego lubczyku (jeśli posiadamy warto użyć świeżego)
sól, pieprz Krem pomidorowy z bazylią Krem pomidorowy z bazylią

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek , pokroić w ćwiartki.
Koktajlowe przekroić na pół.
W garnku rozgrzać masło, smażyć pomidory do momentu powstania ” papki”.
Dodać koncentrat pomidorowy oraz umyte liście bazylii, smażyć chwilkę mieszając.
Do pomidorów wlać ok 250 ml wody, doprowadzić do zagotowania.
W międzyczasie doprawić suszonymi pomidorami, lubczykiem, solą i pieprzem.
Zdjąć z gazu, zmiksować na gładki krem.
Zupa jest lekko gęsta więc możemy podać ją samą, z kleksem śmietany, grzankami lub makaronem.

Krem marchwiowy z batatem

Składniki:
1,5 kg marchwi
1 duży batat lub dwa małe ok. 350g
2 pietruszki
1/2 bulwy selera
4 ziemniaki
2 cebule
200 g kremowego serka topionego
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pierz, słodka śmietanka do polania

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Warzywa zalać wodą ok. 5 cm ponad ich wysokość.
Gotować do całkowitej miękkości.
Zupę w międzyczasie doprawić.
Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem.
Podawać gorąca z kleksem słodkiej śmietanki lub z dodatkiem grzanek.

Krem brokułowo-serowy z groszkiem konserwowym

Składniki:
1 średni brokuł

(0,5 kg)
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 bulwy selera
1 cebula
1 puszka groszku konserwowego(400g)
200 g sera topionego kremowego( 2 bloczki)
1 łyżka masła 82%
1 łyżka soli czosnkowej
pieprz, jogurt naturalny

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa oczyścić (obrać), umyć, pokroić na mniejsze kawałki.
Przełożyć do garnka pomijając groszek konserwowy.
Zalać wodą 5 cm ponad warzywa.
Ugotować na pół miękko, po tym czasie dodać serki topione, gotować razem do miękkości warzyw.
Przed końcem dołożyć 1/2 puszki groszku konserwowego, zupę doprawić, zmiksować na gładki krem.
Podzielić na porcję, wierzch polać jogurtem naturalnym oraz posypać groszkiem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak