Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nitki, muszle, świderki - makarony

Makaron  jest włoskim przysmakiem, który  ma rzeszę wiernych fanów na całym świecie. Jadamy go coraz częściej i to nie tylko jako dodatek zup, ale jako samodzielne danie.  Makarony mogą stanowić pyszny i sycący posiłek.

Makaron jest włoskim przysmakiem, który  ma rzeszę wiernych fanów na całym świecie. Jadamy go coraz częściej i to nie tylko jako dodatek zup, ale jako samodzielne danie. Makarony mogą stanowić pyszny i sycący posiłek.

Makaron cieszy się powodzeniem od wieków, na całym świecie. Jednak we Włoszech zdobył największą popularność, a mieszkańcy twierdzą, że nie są w stanie zliczyć ile rodzajów makaronów jest obecnie w sprzedaży. Włosi uwielbiają makarony z owocami morza i licznymi sosami.

Makarony wyrabia się z wysokogatunkowej mąki, wody, jaj (wtedy makaron nosi nazwę jajeczny) oraz innych dodatków np. soków, ziół , przecierów. Makarony różnią się jednak kształtem, kolorem i zastosowaniem. Poniżej krótki opis najbardziej znanych rodzajów makaronów.

- świderki - podaje się najczęściej z sosami na bazie boczku, pomidorów lub szynki, mogą także stanowić składnik zapiekanek. W sprzedaży znaleźć można kolorowe świderki barwione naturalnymi barwnikami

- spaghetti – najpopularniejszy włoski rodzaj makaronu, podaje się go z sosami pomidorowo-mięsnymi, sosem carbonara lub z owocami morza

- canneloni - makaron w kształcie rurek, które służą do faszerowania i pieczenia wraz z sosami (np. sosem beszamelowym)

- lasagne - makaron w formie prostokątów o średniej wielkości, który po krótkim obgotowaniu przekłada się mięsnym farszem i zapieka wraz z sosem

-kokardki - używane głównie do sałatek wraz z sosem

-muszle - makaron o większych wymiarach, podawany wraz z farszem warzywnym lub mięsnym

-penne - krótki makaron  skośnie cięty, idealny do sosów oraz zapiekanek

 Nitki, muszle, świderki - makarony

Makaron musi być ugotowany prawidłowy, aby móc cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Przede wszystkim 100 g makaronu potrzebuje najlepiej 1 l posolonej lekko wody. Ważne jest, aby makaron swobodnie pływał, w przeciwnym wypadku się sklei.  Należy wrzucać do wrzącej wody, tak aby nie przerwać gotowania i zamieszać, aby nie przywarł on do dna naczynia. Gotowanie powinno trwać tyle minut, ile wskazuje instrukcja na opakowaniu. Według Włochów najlepszy  jest makaron „al dente”- jędrny i elastyczny w smaku. Po ugotowaniu należy go zahartować czyli przelać go zimną wodą.

Istnieje przekonanie, że makaron jest tuczący, nie do końca jest to jednak prawda. Makarony jada się zazwyczaj z sosami i to one są wysokokaloryczne. Makaron jest źródłem błonnika i szybko daje uczucie sytości oraz zmniejsza apetyt na słodkości. Ponadto zawiera witaminy z grupy B oraz PP, wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga także utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi .

Makarony można podawać z oliwą z oliwek, świeżymi ziołami, suszonymi pomidorami , sosami mięsnymi, warzywnymi.  Mogą być dodatkiem zup, stanowić danie na słodko np. z serem, czy być składnikiem zapiekanek. Warto eksperymentować  w kuchni i tworzyć pyszne dania z makaronem w roli głównej. Jest tyle rodzajów tego mącznego rarytasu, że każdy znajdzie coś dla siebie! Smacznego!

 

Zapiekanka rybna z makaronem

Nitki, muszle, świderki - makarony

Składniki:

4 filety z soli lub mintaja
kilka różyczek kalafiora
1-2 marchewki
makaron świderki lub rurki (około 200 g)
5 łyżek mąki
olej
1 jajko
4 łyżki śmietany 12 % 
2 łyżki posiekanego koperku
przyprawa do ryb
sól
garść startego żółtego sera

Przygotowanie:

1.Ryby oprószyć przyprawą i odstawić do lodówki na 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli.Marchewkę pokroić w plasterki i gotować 5 minut w osolonej, wrzącej wodzie.
2.Filety obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać w nim 3/4 makaronu, ryby, kalafior i marchewkę oraz 1/4 części makaronu.
3.Jajko wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Polać po wierzchu zapiekanki i posypać ją żółtym serem. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.

Makaronowe muszle nadziewane farszem drobiowo-pieczarkowo-brokułowym

Nitki, muszle, świderki - makarony

Składniki:

12 muszli makaronowych
20 dag pieczarek
kilka różyczek brokuła
1 pojedynczy filet z kurczaka
kawałek sera żółtego
2 łyżki margaryny
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka
1 łyżka śmietany


Przygotowanie:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dusić na tłuszczu, przyprawiając solą i pieprzem. Brokuła ugotować w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i dusić do miękkości.
2.Do gotowego fileta, dodać pieczarki i rozdrobniony widelcem brokuł. Dodać łyżkę śmietany i gotować razem około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Muszle nadziewać gotowym farszem i układać w naczyniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim gotową przystawkę. Zapiekać w temperaturze 200 stopni około 5-7 minut. Podawać gorące.

Makaronowe placuszki

Nitki, muszle, świderki - makarony

Składniki:

ugotowany makaron nitki (lub inny) około 1/2 l
2 parówki
kawałek sera żółtego
2 jajka
szklanka mąki
sól, pieprz
olej
ketchup

Przygotowanie:

Parówki pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Makaron wymieszać z parówkami, serem, jajkami, mąką. Doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym tłuszczu łyżką kłaść małe placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ketchupem.

MałaMi89 02.02.2016 18:57
Czekoladowego jeszcze nie próbowałam, bo aż się boję, że się mojej Córci za bardzo spodoba i innego mi nie tknie ;) a tak to bardzo lubimy i zawsze mamy zapasy... Choć nie ma to oczywiście jak do pomidorowej czy rosołu ten domowy :)
monikaT83 01.02.2016 09:46
Makaron to zawsze dobry wybór :) ostatnio coraz częściej można spotkać różne smaki,np. czekoladowy,jeszcze nie miałam okazji go próbować a Wy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak