Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka mnóstwo kulinarnych inspracji

                                    Zapraszam na kilka propozycji słodkości z jabłek Rolada biszkoptowa z jabłkami Składniki Składniki na biszkopt: jajka 4  mąka pszenna 1 szklanka proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka Masa jabłkowa: jabłka winne 1 kg masło 1 łyżka galaretka cytrynowa 1 opakowanie Składniki: bita śmietana w proszku 1  galaretka cytrynowa 1  rodzynki wiórki kokosowe Wykonanie: Białka o

 

                                  Zapraszam na kilka propozycji słodkości z jabłek

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Jabłka mnóstwo kulinarnych inspracji

Składniki

Składniki na biszkopt:

  • jajka 4 
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Masa jabłkowa:

  • jabłka winne 1 kg
  • masło 1 łyżka
  • galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Składniki:

  • bita śmietana w proszku 1 
  • galaretka cytrynowa 1 
  • rodzynki
  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek . Następnie oddzielone białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz powoli wsypujemy cukier kryształ. I cały czas dalej ubijamy całość do uzyskania jednolitej masy. Pod sam koniec ubijania, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łopatką. Gotową masę na biszkopta wylewamy na posmarowaną formę do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 160-180 stopni. Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka myjemy i obieramy. Gotowe już obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło rozgrzewamy na patelni. Jabłka chwilę smaży do zrumienienia się. Pod koniec dodajemy suchą galaretkę. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Na rozwiniętym cieście smarujemy masę jabłkową następnie całość zwijamy w rulon. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną połączoną z galaretką suchą i posypujemy rodzynkami i wiórkami kokosowymi według uznania.

Placek z jabłkami i cynamonem

Jabłka mnóstwo kulinarnych inspracji Składniki
Składniki na ciasto: 
• margaryna 25 dag
• żółtka 5
• cukier kryształ 1 szklanka
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• mąka pszenna 2 szklanki


Składniki inne: 
• jabłka 1.5 kg
• cynamon Prymat 1 łyżeczka
• dżem morelowy 1 słoik


Pianka: 
• białka 5
• cukier puder 1 szklanka


Wykonanie:
Na stolnicy usypujemy kopiec mąki. Dodajemy margarynę posiekaną nożem dodajemy żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Wszystko nożem ze sobą mieszamy. Następnie dobrze zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 2 części. Jabłka myjemy, osuszamy następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i wszystko razem dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożoną jedną częścią ciasta dajemy jedną część starych jabłek. Na jabłka dajemy drugą część ciasta. Całość pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni . Od koniec pieczenia smarujemy dżemem i nakładamy piankę.
Wykonanie pianki:
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder i pieczemy jeszcze około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak