Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Pachnąca, dobrze łączy się rozmarynem i tymiankiem. Pasuje do dań mięsnych, ryb, warzyw, sera, jajek, zupy, jest jednym z głównych składników w pesto - wraz z orzeszkami pinii i parmezanem.

Bazylia prawdopodobnie pochodzi z Indii i jest uprawiana od ponad 5000 lat. Jest to roślina jednoroczna, najbardziej znana w kuchni włoskiej, ale znana również w Indonezji, Tajlandii, Malezji, Wietnamie, Kambodży, Laosie i Tajwanie.

 

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Istnieje wiele odmian bazylii np.:

  • bazylia amerykańska - ma cytrynowy smak i zapach
  • bazylia cynamonowa - ma cynamonowy zapach
  • bazylia grecka - jest gęsto-ulistniona i ma drobne liście
  • bazylia tajska - ma intensywny aromat anyżu,w smaku jest słodkawa anyżowo-korzenna
  • bazylia miętolistna - ma miętowy zapach



Słowo bazylia pochodzi od greckiego βασιλεύς (basileus), co oznacza „króla”. Bazylia jest uważana za "króla ziół" przez wielu autorów kulinarnych.

Świeże zioła mogą być przechowywane przez krótki okres w workach plastikowych w lodówce albo przez dłuższy, w zamrażarce. Suszone zioło smakuje zupełnie inaczej, ma słabszy zapach i smak.
W celu uzyskania najbardziej intensywnego smaku, należy dodać bazylię na koniec gotowania.


Bazylia jest jednym z głównych składników pesto, jest często stosowana w daniach z użyciem pomidorów.

Najczęściej stosowane są odmiany bazylii Morza Śródziemnego. Liście nie są jedyną częścią używaną w kuchni, pąki kwiatowe mają bardziej subtelny smak i są jadalne.

Chociaż bazylia najlepiej rośnie na zewnątrz, może być uprawiana w pomieszczeniu jak większość ziół, najlepiej rośnie na parapecie. Należy trzymać ją z dala od bardzo zimnego powietrza, oraz w miejscu mocno nasłonecznionym.
Jeśli liście są zwiędłe oznacza to brak wody, natomiast żółte liście zwykle oznaczają to, że potrzebuje mniej wody.

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Właściwości bazylii:

  • zawiera szeroką gamę olejków eterycznych bogatych w związki fenolowe oraz bogaty wachlarz innych produktów naturalnych, w tym takich jak polifenole, flawonoidy i antocyjany;
  • ma w sobie przeciwutleniacze;
  • bogata w witaminy A, K, C oraz magnez, żelazo, potas, wapń;
  • wspomaga pracę układu trawiennego;
  • działa przeciwdepresyjnie;
  • posiada właściwości przeciwgorączkowe;
  • wspomaga oczyszczanie nerek;
  • korzystnie wpływa na układ oddechowy;
  • pobudza laktację;
  • działa przeciwbólowo.


PRZEPISY:




Krem z pomidorów

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • pomidory - 1 kg
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia świeża - 5 listków
  • jogurt naturalny


Cebulę oraz czosnek pokroić w plasterki i zeszklić na maśle. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki następnie pokroić na kawałki, po czym dodać do cebuli i czosnku. Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem do momentu aż pomidory będą miękkie. Dodać koncentrat i liście bazylii. Wymieszać i dusić jeszcze 2 minuty. całość zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z łyżką jogurtu. Można przyozdobić listkami bazylii.


Sos do pizzy

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • pomidory krojone z puszki - 2 puszki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • ząbek czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • rozmaryn
  • papryka ostra
  • chili pieprz cayenne



Pomidory mieszamy z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i gotujemy ok 30 min.
Następnie zmiksować całość np. blenderem i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, rozmaryn, paprykę oraz (w zależności od gustu) chili pieprz cayenne. Całość dokładnie mieszany i dusimy na małym ogniu ok 5 min.
Gotowym sosem smarujemy ciasto na pizze przed położeniem ulubionych składników.


Pizza

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.
Składniki:


Ciasto

  • mąka pszenna - 0,5 kg
  • mleko ciepłe - 1 szklanka
  • woda - 0,5  szklanki
  • drożdże świeże - 50 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy


Sos pomidorowy

  • pomidory krojone z puszki - 2 puszki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • ząbek czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • rozmaryn
  • papryka ostra
  • chili pieprz cayenne


Dodatki

  • ser żółty - 300 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • salami - 150 gram
  • oliwki czarne Smak
  • kapary całe Smak
  • szynka parmeńska - 200  gram
  • rukola


Ciasto: Z drożdży zrobić rozczyn. Gotowy rozczyn dodać do pozostałych składników ciasta i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia.
Sos: Pomidory wymieszać z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i gotować ok 30 min. Następnie zmiksować całość i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, rozmaryn, paprykę, bazylię oraz (w zależności od gustu) chili pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu ok 5 min.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 4 części posypać mąką i uformować placki o średnicy ok 30 cm.
Ciasto włożyć na formę do pizzy i nałożyć na nie sos pomidorowy.
Na sos położyć pokrojoną cebulę.
Następnie położyć starty żółty ser.
Na ser nałożyć salami, oliwki, kapary oraz szynkę parmeńską.
Piekarnik nagrzać z opcją termoobiegu do maksymalnej temperatury i piec 10 min. Po upieczeniu posypać liśćmi rukoli.

Makaron fettuccini w sosie serowo-ziołowym

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.


Składniki:

  • makaron fettuccini - 250 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • ser pleśniowy niebieski - 100 gram
  • serek topiony - 100 gram
  • śmietana 12% - 250 gram
  • bazylia - 5 gałązek
  • oregano - 10 gałązek
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • tymianek - 10 gałązek
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy


Makaron ugotować al dente według przepisu z opakowania.
Śmietanę podgrzać po czym dodać sery: pleśniowy typu gorgonzola, niebieski oraz serek topiony - zagotować - mieszając od czasu do czasu aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać świeże posiekane zioła - bazylię, oregano, tymianek oraz rozmaryn. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać makaron z sosem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Mini pizza

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

Ciasto

  • mąka pszenna - 300-350 gram
  • drożdże świeże - 25 gram
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 200 ml
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki


Składniki na pizze:

  • sos pomidorowy - 8 łyżek
  • ser tarty - 200 gram
  • szynka - 150 gram
  • kukurydza - 1 mała puszka
  • pomidor - 1 sztuka
  • bazylia otarta Prymat

 

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia - ok 40 min. Po wyrośnięciu podzielić na 8 równych części i uformować placki.
Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować sosem pomidorowym. Następnie układać składniki - szynka, kukurydza, starty ser oraz plasterek pomidora. Całość posypać bazylią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240 stopni, do momentu zrumienienia się brzegów pizzy - ok 10 min.

Ziemniaki pieczone w ziołach

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • ziemniaki 1 kg 



Marynata:

  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • oregano - 1 łyżeczka
  • bazylia otarta - 1 łyżeczka
  • tymianek - 1 łyżeczka
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony


Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać z ziemniakami. Łódeczki ułożyć na blaszce do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 25 min (do uzyskania złotego koloru).

Pizza 4 sery z rukolą

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

Składniki na 1 pizze

  • szalotka - 1 sztuka
  • ser gruyere - 50 gram
  • parmezan - 50 gram
  • ser kozi - 50 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 50 gram
  • rukola 


 

Sos pomidorowy:

  • pomidory krojone z puszki - 2 puszki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz biały mielony
  • sól morska
  • rozmaryn
  • oregano
  • bazylia
  • czosnek - 2 ząbki
  • chili pieprz cayenne 


 

Ciasto na 4 pizze o średnicy 26 cm:

  • mąka pszenna - 500 gram
  • mleko ciepłe - 1 szklanka
  • woda - 0,5 szklanki
  • drożdże świeże - 50 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól morska - 2 łyżeczki


 

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta połączyć i energicznie wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu wyrośnięcia. Po wyrośnięciu podzielić na 4 części i uformować placki o średnicy ok 30 cm.
Sos: Pomidory połączyć z oliwą, solą, pieprzem i gotować ok 30 min. Następnie całość zmiksować np. blenderem po czym dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, oregano, bazylię oraz chili pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszać i dusić ok 5 min.
Ciasto włożyć na formę do pizzy i nałożyć na nie sos pomidorowy, następnie szalotkę.

Wszystkie 4 sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dokładnie wymieszać. Na przygotowane wcześniej ciasto (z sosem pomidorowym i szalotką) nałożyć starte sery i posypać oregano.

Piekarnik nagrzać z opcją termoobiegu do maksymalnej temperatury i piec 10 min. Po upieczeniu posypać liśćmi rukoli.


Spaghetti bolognese

Bazylia - niezastąpiony składnik kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 500 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek - 2 ząbki
  • pomidory - 500 gram
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • makaron spaghetti - 400 gram
  • ser tarty
  • oregano
  • bazylia świeża - 0,5 pęczka
  • sól
  • czarny pieprz mielony


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem. Cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć następnie dodać mięso. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, dusić ok 15 min. Dodać oregano, posiekaną bazylię i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem. Na koniec posypać tartym serem.

bietka 27.11.2015 10:41
bardzo lubię bazylię i dodaję ją do bardzo dużo potraw :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak