Smaczna, szybka w przygotowaniu i … doskonała na wiele okazji! Chociaż jej końcowy efekt, zależy przede wszystkim od naszych kulinarnych upodobań i smaków, to jednak nie wyobrażamy jej sobie bez odpowiednio wybranych przypraw.
Uważa się, że początki sałatki kebab-gyros sięgają już XIX wieku, a pomysł na nią pochodzi od tureckiego doner kebaba. Dzisiaj doceniana jest głównie przez swój zdrowy i lekki skład, ale również wyjątkowy smak, który zawdzięcza odpowiednio skomponowanym przyprawom i sosom. To właśnie we właściwym ich doborze – tkwi sekret wydobytego smaku. Chociaż jej kompozycja w znacznej mierze zależy od naszych kulinarnych inspiracji to jedno jest pewne, jej przyrządzanie to doskonała alternatywa na wiele okazji: począwszy od rodzinnych spotkań, a kończąc na kolacjach w gronie przyjaciół. Co równie ważne, jej wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje sporo czasu.
Sałatka kebab-gyros doskonale smakuje podawana sama, jak również w połączeniu z bagietką lub zawinięta w placki tortilli. Aby udekorować przygotowane danie warto posypać je natką pietruszki. Zielony kolor nada sałatce apetyczny i smakowity wygląd.
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka
8 szt. kukurydzy minikolby pokrojonej na małe kawałki
1 posiekana w kostkę słodka cebula
100 g łagodnego ketchupu
200 g majonezu
1 pokrojona mała główka sałaty lodowej
Ogóreczki konserwowe Smak
Natka pietruszki suszona Prymat
1 opakowanie Przyprawy kebab-gyros Prymat
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka zamarynować w przyprawie kebab-gyros, zgrillować i pokroić w cienkie plastry.
Cebulę podsmażyć na oleju, doprawić przyprawą kebab-gyros.
Schłodzonego kurczaka przełożyć do dużej miski, dodać cebulę, ogóreczki i kukurydzę, dokładnie wymieszać.
Majonez połączyć z ketchupem. Dodać pokrojoną sałatę lodową i sos, wymieszać.
Podawać z bagietką lub zawiniętą w placki tortilli. Posypać do dekoracji.