Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jarmuż - król zieleniny ...

Częściej gości na naszych stołach jako ozdoba półmisków niż danie a tak naprawdę jest cudownym warzywem pełnym witamin.

Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty. Już w starożytności uprawiana była jak o roślina ozdobna... Do końca średniowiecza, jarmuż był jednym z najpospolitszych zielonych warzyw znanych w całej Europie. Kolory liści wahają się od jasnej zieleni, ciemnej zieleni poprzez fioletowo-zielone do fioletowo-brązowych.
Jarmuż stoi wysoko na liście najzdrowszych pokarmów świata. Nawet szpinak nie może się z nim równać jeśli chodzi o składniki odżywcze.

Jarmuż - król zieleniny ...

Wartości:

  • zawierają silne przeciwutleniacze;
  • jest bogatym źródłem wiatminy: K, C, karotenoidów a także wapnia;
  • zawiera sulforafan , związek mający właściwości przeciwnowotworowe;
  • jest wspaniałym źródłem żelaza a ponadto zawiera miedź, potas, mangan i fosfor;
  • kubek świeżego jarmużu ma tylko około 40 kalorii, ale zawiera prawie 3 gramy białka;
  • jarmuż tak jak inne zielone warzywa, które zawierają chlorofil są  skuteczne w blokowaniu skutków rakotwórczych, które są generowane podczas grillowania potraw w wysokiej temperaturze; 
  • jarmuż jest bogaty w błonnik, który pomaga zapobiegać zaparciom;
  • odpowiednie spożycie witaminy C, którą dostarcza jarmuż, jest potrzebne do budowy i utrzymania kolagenu, który stanowi strukturę skóry i włosów;
  • zawiera bardzo małą ilość tłuszczu;
  • jest doskonałym źródłem witaminy C;
  • jarmuż może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co zmniejsza ryzyko chorób serca;
  • najlepsze źródło witaminy K - jedna filiżanka świeżego jarmużu zawiera ok 7 razy więcej zalecanej dziennej dawki;



Jarmuż - król zieleniny ...

Jedna filiżanka jarmużu zawiera głownie: 

  • Witamina A: 206% ZDS
  • Witamina K: 684% ZDS
  • Witamina C: 134% ZDS 
  • Witamina B6: 9%  ZDS
  • Mangan: 26%  ZDS  
  • Miedź: 10% ZDS 
  • Wapń: 9% ZDS  
  • Magnez: 6% ZDS

 

(ZDS - zalecane dzienne spożycie)



Kuskus z jarmużem i jajkiem sadzonym 

Jarmuż - król zieleniny ...

Składniki:

  • kuskus - 100 gram
  • jarmuż - 2 garści
  • jajko - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • masło - 2 łyżki



Kusku przygotować według przepisu z opakowania. Jarmuż wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 3-4 minuty, po czym odcedzić. Ugotowaną kaszę podsmażyć na maśle, dodać jarmuż - całość smażyć ok 2-3 min. Na oddzielnej patelni usmażyć na maśle jajko sadzone, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na kaszy.

Makaron tagliatelle z szynką i jarmużem.

Jarmuż - król zieleniny ...

Składniki:

  • makaron tagliatelle - 250 gram
  • jarmuż - 3 garści
  • szynka - 150 gram
  • cebula - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • śmietanka - 150 ml



Makaron ugotować al dente.
Szynkę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie, po chwili dodać pokrojoną w pióra cebulę. Jarmuż wrzucić do wrzątku i gotować przez ok 3-4 minuty, po czym odcedzić. Śmietankę podgrzać, dodać ser pleśniowy - zagotować, cały czas mieszając aby sery się roztopiły. Do gotowego sosu dodać szynkę, cebulę oraz jarmuż. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Makaron wymieszać z sosem. Całość można oprószyć pieprzem.

Jarmuż - król zieleniny ...

Anna133 01.05.2015 06:35
ja w tym roku pierwszy raz go posiałam, mam zamiar jeść dla zdrowia, przemycać synowi, który nie za bardzo lubi kapustę i cieszyć się zdrowiem.
Czarnula666 27.04.2015 21:57
Bardzo przydatny wpis. A przepisy bardzo fajne, napewno skorzystam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak