Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Słowo „garnir” z francuskiego oznacza „dekorować”, „przystroić”, a więc garnirowanie to nic innego jak dekorowanie potraw, deserów oraz naczyń, na których nasze danie czy desery są podawane.

Nie od dziś wiadomo, że poza smakiem bardzo waży jest wygląd i sposób podania dań czy deserów. To właśnie ten czynnik często decyduje czy zechcemy skosztować oferowanych potraw.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Garnirowanie jest sztuką. Ważne aby zachować spójność z całą resztą dania, przyciągnąć uwagę oraz podnieść wszystkie walory przygotowanego deseru czy potrawy.

Coraz rzadziej ozdabiamy nasze desery, potrawy czy talerze np. kwiatkiem z marchewki, grzybkiem z jajka, półksiężycem cytryny czy pomarańczy. Szukamy coraz częściej dodatków i sposobów, dzięki którym nasze danie będzie wyglądać jak kulinarne arcydzieło!

Dziś podpowiem Wam, jak w łatwy i szybki sposób w zaciszu własnej kuchni stworzyć deser, który zachwyci wyglądem każdego!

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Zacznijmy od tego, że polecam przygotowywanie „małych” porcji – taki talerz wygląda dużo bardziej estetycznie. Zachowajmy minimalizm i umiar!

Poniżej przedstawię kilka pomysłów na ozdabianie i dekorowanie deserów i talerzy przy użyciu czekolady:

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

SPOSÓB PIERWSZY:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada (gorzka, deserowa, mleczka)
  • folia aluminiowa
  • łyżka
  • nóż/łopatka

Czekoladę obojętnie jaką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Na folię aluminiową wylewamy czekoladę, za pomocą noża/łopatki rozsmarowujemy ją na kształt prostokąta.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Folię z czekoladą wstawiamy na 10-15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie nasz prostokąt z czekolady zdejmujemy z folii i łamiemy na kawałki. Takie połamane kawałki czekolady idealnie nadają się jako wykończenie kremowych tortów.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

 

SPOSÓB DRUGI:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada
  • przezroczysta, plastikowa okładka (np. sztywna koszulka)
  • 2 gumki recepturki
  • butelka do sosów (Dyspenser) lub rękaw cukierniczy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na naszej okładce wzorki.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Czekamy kilka chwil aż czekolada zacznie zastygać i zwijamy okładkę w rulon, na końce zakładamy gumki i chowamy na 10-15 minut do zamrażarki.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Po tym czasie delikatnie zdejmujemy nasze ozdoby. Tak przygotowane dekoracje mogą nie tylko służyć jako wykończenie deserów, możemy przygotować z nich np. koszyczek/miseczkę, w której podamy deser lub lody.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

 

 

SPOSÓB TRZECI:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada
  • wódka ( ½ małej szklanki)
  • butelka do sosów lub rękaw cukierniczy

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i wlewamy czekoladę do szklanki z wódką tworząc różne wzorki.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Czekolada w alkoholu w momencie zastygnie. Nasze ozdoby wyławiamy i przechowujemy w lodówce.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

 

SPOSÓB CZWARTY:

Potrzebne nam będą:

  • czekolada
  • talerze
  • jadalne kwiaty
  • bakalie/ziarna kawy itp.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy na kilka minut by czekolada przestygła. Następnie płynną, jeszcze ciepłą czekoladę przelewamy do butelki do sosów lub rękawa cukierniczego i rysujemy na talerzach wzorki, które dodatkowo można udekorować kwiatami lub bakaliami.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

 

SPOSÓB PIĄTY:

Potrzebne nam będą:

  • sztućce
  • kakao
  • sitko
  • talerze

Na talerzu układamy w dowolny sposób sztućce, wszystko posypujemy kakao. Delikatnie zdejmujemy z talerza sztućce i otrzymujemy piękną dekorację.

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Ogarnij talerz – czyli kilka słów o garnirowaniu deserów

Mam nadzieję, że udało mi się zachęcić Was tym wpisem do przygotowywania i podawania deserów, które nie tylko będą zachwycać smakiem ale również wyglądem.

Kuchnia Marty 13.03.2015 11:55
Super! czekam na efekty :)
VioletoweKucharzenie 13.03.2015 11:52
ja na pewno też skorzystam....:-)
Kuchnia Marty 12.03.2015 21:24
Strasznie się cieszę, fajnie że ktoś skorzysta!
Malinka 12.03.2015 20:54
Marta, dla mnie Twój wpis to cenne źródło informacji i podpowiedzi !!! Dzięki za taki ciekawy temat :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak