Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysł na świątecznego śledzika

Jak przygotować śledzika? Zapraszam po inspiracje:)

Śledziki bardzo lubię. Gdy zrobi się już chłodno tak mniej więcej w listopadzie to nachodzi mnie wielka ochotą na sledziki i często je robię pod różną postacią. Obowiązkowo pojawiają się na świątecznym stole, zazwyczaj w sałatce i w jakimś sosie. Dziś zaprezentuję Wam kilka moich propozycji na tą pyszną rybkę:)

Śledzie po kaszubsku

składniki:

8 płatów śledziowych solonych
3 cebule
200 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
pół szklanki oleju
2 łyżki majeranki
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
1 garść rodzynek

Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Gdy cebula będzie już szklista i miękka dodać koncentrat pomidorowy, keczup, rodzynki i przyprawy. Wszystko wymieszać, odstawić do wystudzenia.Śledzie wymoczyć wcześniej we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Pokroić na kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły.

Pomysł na świątecznego śledzika

Śledzie w sosie musztardowym

składniki:

500 g płatów śledziowych solonych
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
1 cebula czerwona
do smaku pieprz kolorowy

Śledzie wymoczyć aby pozbyć sie słonego smaku i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Musztardy wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku pieprzem. Dodać pokrojone śledzie oraz cebulę i dokładnie wymieszać. Odstawić na noc do lodówki aby smaki się przegryzły.

Pomysł na świątecznego śledzika

Śledzik w oleju

składniki:

10 płatów śledziowych solonych
2-3 cebule
3 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
olej

Płaty śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło.

Pomysł na świątecznego śledzika

Śledzie w sosie koperkowym

składniki:

6-7 solonych płatów śledziowych
400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 %
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka octu 10 %
sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki

Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły.

Pomysł na świątecznego śledzika

Śledzie z grzybami w oleju rzepakowym

składniki:

7 płatów śledziowych
2 słoiczki sałatki grzybowej (ok 700 g)
1 łyżka majeranku
5 łyżek oleju rzepakowego

Płaty śledziowe (mogą być z oleju jak również solone wymoczone) pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć sałatkę grzybową, dodać pokrojone śledzie, majeranek i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały.

Pomysł na świątecznego śledzika

Śledzie w pomidorach

składniki:

6 płatów śledziowych
1 duża cebula
3 łyżki majeranku
2 liście laurowe
3 łyżki koncentratu pomidorowego
50 ml przecieru pomidorowego
50 ml oleju

Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wszytko wymieszać. Odstawić do lodówki na noc aby smaki się wymieszały.

Pomysł na świątecznego śledzika

Mistan 26.12.2014 18:23
W moim domu panują śledzie pod "pierzynką" i koniecznie z buraczkami
Floh 23.12.2014 22:20
Polecam śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami. Wymyśliłam sobie takie śledzie w zeszłym roku na święta, a potem wszyscy (łącznie ze mną) żałowali, że tak mało zrobiłam :)
irenka 22.12.2014 19:40
uwielbiam śledziki w każdej wersji,fajne przepisy
Czarnula666 22.12.2014 15:56
Mmmm narobiłaś mi ochoty na śledzie, chyba zaraz sobie zrobie tylko każdy twój przepis pysznie wygląda :)
erym 22.12.2014 15:07
i sledz sie nigdy nie znudzi, super!
migotka28 22.12.2014 13:40
dziękuję bardzo:) lubię śledziki i tak sobie przyrządam na rózne sposoby:)
Malinka 22.12.2014 10:38
Każda z Twoich propozycji zachęca do skosztowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak